Sałatka z brokułem i makaronem to prosta do zrobienia potrawa, którą można zjeść na kolację czy wziąć ze sobą w lunchbox'ie do pracy albo podać na spotkaniu ze znajomymi. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczną i kolorową kompozycję. Taka sałatka jest bogatym źródłem białka, witamin C, B6 i B3, a także sodu i fosforu.

 

Składniki sałatki z brokułem i makaronem

Do sałatki dodałam makaron mie noodles pełnoziarnistego, ale jeśli nie macie go pod ręką może to być inny makaron pełnoziarnisty. Świetnie również sprawdzi się makaron z ciecierzycy lub grochu. Możecie również dodać swoją ulubioną fasolę, niekoniecznie musi to być fasola żurawinowa. Natomiast jako tłuszcz do sałatki sprawdzi się również olej lniany czy rzepakowy tłoczony na zimno.

 

Jak zrobić sałatkę z brokułem i makaronem?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować brokuła i makaron, a w międzyczasie pokroić szynkę i ogórki. Potem wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Sałatka z brokułem i makaronem to prosta do zrobienia potrawa, którą można zjeść na kolację czy wziąć ze sobą w lunchbox'ie do pracy albo podać na spotkaniu ze znajomymi.

Porcje4 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania20 minCałkowity czas30 min

Składniki:

 300 g szynki drobiowej
 50 g makaronu mie noodles pełnoziarnistego
 300 g brokuła (niewielka sztuka)
 240 g fasoli żurawinowej borlotti (puszka)
 250 g pomidorów koktajlowych
 3 ogórki konserwowe
 2 łyżeczki oliwy z oliwek
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Makaron przygotuj wg instrukcji producenta (najlepiej go drobno pokruszyć przed ugotowaniem czy zalaniem wodą) i odstaw do wystudzenia.

2

Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Również odstaw do wystudzenia.

3

Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki. Fasolę odsącz na sicie. Pomidorki przekrój na pół.

4

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

340 g


Ilość na porcję
Kalorie262
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 4.9g7%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0.8g4%
Cholesterol 40mg14%
Węglowodany 30g11%
Błonnik 6.5g24%
Total Sugars 8.2g
Białka 25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Sałatka z brokułem i makaronem

Składniki:

 300 g szynki drobiowej
 50 g makaronu mie noodles pełnoziarnistego
 300 g brokuła (niewielka sztuka)
 240 g fasoli żurawinowej borlotti (puszka)
 250 g pomidorów koktajlowych
 3 ogórki konserwowe
 2 łyżeczki oliwy z oliwek
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Makaron przygotuj wg instrukcji producenta (najlepiej go drobno pokruszyć przed ugotowaniem czy zalaniem wodą) i odstaw do wystudzenia.

2

Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Również odstaw do wystudzenia.

3

Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki. Fasolę odsącz na sicie. Pomidorki przekrój na pół.

4

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki.

Notes

Sałatka z brokułem i makaronem