Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Sałatka z brukselką, makaronem z ciecierzycy i kurczakiem to prawdziwa gratka dla tych, którzy szukają pomysłu na sycące, a jednocześnie lekkie i zdrowe danie. Często myślimy o sałatkach jako o czymś „na przystawkę” albo mało treściwym, ale ta propozycja całkowicie zmienia reguły gry! Połączenie delikatnej, gotowanej na parze brukselki, makaronu z ciecierzycy i aromatycznego kurczaka tworzy pełnowartościowy posiłek, który dostarczy Wam energii na długo. To idealna opcja, gdy macie ochotę na coś pysznego, ale jednocześnie chcecie dbać o linię i dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Zapraszam po przepis!

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Sałatka z brukselką, makaronem z ciecierzycy i kurczakiem to prawdziwa gratka dla tych, którzy szukają pomysłu na sycące, a jednocześnie lekkie i zdrowe danie.

Sałatka z brukselką, makaronem z ciecierzycy i kurczakiem
Porcje2 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania10 minCałkowity czas30 min

Składniki:

 400 g brukselki
 200 g makaronu z ciecierzycy
 1 garść rukoli
 1 mała cebula czerwona
 1 mała papryka czerwona
 3 ogórki konserwowe
 1 duża pierś z kurczaka + sól, pieprz czarny, przyprawa do gyrosa
 3 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Pierś kurczaka umyj, osusz i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i przyprawą do gyrosa. Gotuj na parze przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i soczysta. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

2

Brukselkę umyj, usuń zewnętrzne, zwiędłe liście i odetnij końcówki. Duże brukselki możesz przekroić na pół. Gotuj na parze przez około 10-15 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna (al dente). Odstaw do ostygnięcia.

3

Makaron z ciecierzycy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie sklejał. Odstaw do ostygnięcia.

4

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka lub drobną kostkę. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki. Rukolę opłucz i osusz.

5

W dużej misce połącz ostudzonego kurczaka, brukselkę, makaron z ciecierzycy, czerwoną cebulę, paprykę, ogórki konserwowe i rukolę.

6

W małej miseczce wymieszaj olej z awokado (lub oliwę z oliwek) z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7

Dressing wlej do sałatki i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły, a sos równomiernie pokrył sałatkę.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

450 g


Ilość na porcję
Kalorie475
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 22g29%
Węglowodany 40g15%
Błonnik 12g43%
Białka 37g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Składniki:

 400 g brukselki
 200 g makaronu z ciecierzycy
 1 garść rukoli
 1 mała cebula czerwona
 1 mała papryka czerwona
 3 ogórki konserwowe
 1 duża pierś z kurczaka + sól, pieprz czarny, przyprawa do gyrosa
 3 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Pierś kurczaka umyj, osusz i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i przyprawą do gyrosa. Gotuj na parze przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i soczysta. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

2

Brukselkę umyj, usuń zewnętrzne, zwiędłe liście i odetnij końcówki. Duże brukselki możesz przekroić na pół. Gotuj na parze przez około 10-15 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna (al dente). Odstaw do ostygnięcia.

3

Makaron z ciecierzycy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie sklejał. Odstaw do ostygnięcia.

4

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka lub drobną kostkę. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki. Rukolę opłucz i osusz.

5

W dużej misce połącz ostudzonego kurczaka, brukselkę, makaron z ciecierzycy, czerwoną cebulę, paprykę, ogórki konserwowe i rukolę.

6

W małej miseczce wymieszaj olej z awokado (lub oliwę z oliwek) z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7

Dressing wlej do sałatki i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły, a sos równomiernie pokrył sałatkę.

Notes

Sałatka z brukselką, makaronem z ciecierzycy i kurczakiem