Wegetariańskie burgery z ciecierzycą to pyszne kotlety podane w chrupiącej bułce z pysznymi dodatkami. Danie jest bardzo sycące i smaczne, a można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, gdyż powstało z samych zdrowych i naturalnych składników. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Z powodzeniem można podać je na obiad w towarzystwie np. warzywnych frytek.
Jak zrobić wegetariańskie burgery z ciecierzycą
Przepis na kotlety znajdziecie poniżej. Oprócz kotletów potrzebujecie cztery bułki grahamki, które przekrawacie na pół i tuż przed złożeniem wkładacie do nagrzanego piekarnika na około 3-4 minuty, aby się zagrzały i zrobiły lekko chrupiące. Na bułkach układacie, oprócz kotletów, swoje ulubione dodatki. Ja posmarowałam każdą połówkę łyżeczką kanapkowego serka ziołowego, ułożyłam liście sałaty, plastry pomidora i ogórka konserwowego, trochę kimchi i po 2 plastry sera typu włoskiego.
Wegetariańskie burgery z ciecierzycą to pyszne kotlety podane w chrupiącej bułce z pysznymi dodatkami. Danie jest bardzo sycące i smaczne.
Składniki:
Przygotowanie
Marchew, selera i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj na parze do miękkości (można również wykorzystać warzywa pozostałe z rosołu).
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj marchew, selera i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ciecierzycę i warzywa przełóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej otręby, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj jeszcze trochę kaszy.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Z masy warzywnej uformuj 4 okrągłe i dość płaskie burgery. Przełóż je na blaszkę.
Burgery piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut, następnie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
4 porcje
420 g **
- Ilość na porcję
- Kalorie538
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 19g25%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 7g35%
- Cholesterol 79.5mg27%
- Węglowodany 77.7g29%
- Błonnik 13.7g49%
- Total Sugars 9g
- Białka 21.3g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
** wartości odżywcze podane dla całej potrawy, razem z bułką i dodatkami jakie wymieniłam powyżej
Składniki:
Przygotowanie
Marchew, selera i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj na parze do miękkości (można również wykorzystać warzywa pozostałe z rosołu).
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj marchew, selera i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ciecierzycę i warzywa przełóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej otręby, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj jeszcze trochę kaszy.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Z masy warzywnej uformuj 4 okrągłe i dość płaskie burgery. Przełóż je na blaszkę.
Burgery piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut, następnie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
Najnowsze komentarze