Wegetariańskie burgery z ciecierzycą to pyszne kotlety podane w chrupiącej bułce z pysznymi dodatkami. Danie jest bardzo sycące i smaczne, a można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, gdyż powstało z samych zdrowych i naturalnych składników. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Z powodzeniem można podać je na obiad w towarzystwie np. warzywnych frytek.

Jak zrobić wegetariańskie burgery z ciecierzycą

Przepis na kotlety znajdziecie poniżej. Oprócz kotletów potrzebujecie cztery bułki grahamki, które przekrawacie na pół i tuż przed złożeniem wkładacie do nagrzanego piekarnika na około 3-4 minuty, aby się zagrzały i zrobiły lekko chrupiące. Na bułkach układacie, oprócz kotletów, swoje ulubione dodatki. Ja posmarowałam każdą połówkę łyżeczką kanapkowego serka ziołowego, ułożyłam liście sałaty, plastry pomidora i ogórka konserwowego, trochę kimchi i po 2 plastry sera typu włoskiego.

 

KategoriaTrudnośćŚredni

Wegetariańskie burgery z ciecierzycą to pyszne kotlety podane w chrupiącej bułce z pysznymi dodatkami. Danie jest bardzo sycące i smaczne.

Porcje4 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania40 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 1 puszka ciecierzycy konserwowej
 2 marchewki
 2 pietruszki
 selera
 1 cebula
 2 łyżki otrębów owsianych
 2 łyżki kaszy manny
 1 jajko
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól, pieprz, papryka ostra, kumin

Przygotowanie

1

Marchew, selera i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj na parze do miękkości (można również wykorzystać warzywa pozostałe z rosołu).

2

Ciecierzycę odsącz z zalewy.

3

Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj marchew, selera i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4

Ciecierzycę i warzywa przełóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej otręby, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj jeszcze trochę kaszy.

5

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Z masy warzywnej uformuj 4 okrągłe i dość płaskie burgery. Przełóż je na blaszkę.

6

Burgery piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut, następnie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

420 g **


Ilość na porcję
Kalorie538
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 19g25%
Kwasy tłuszczowe nasycone 7g35%
Cholesterol 79.5mg27%
Węglowodany 77.7g29%
Błonnik 13.7g49%
Total Sugars 9g
Białka 21.3g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

** wartości odżywcze podane dla całej potrawy, razem z bułką i dodatkami jakie wymieniłam powyżej

 

Wegetariańskie burgery z ciecierzycą

Składniki:

 1 puszka ciecierzycy konserwowej
 2 marchewki
 2 pietruszki
 selera
 1 cebula
 2 łyżki otrębów owsianych
 2 łyżki kaszy manny
 1 jajko
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól, pieprz, papryka ostra, kumin

Przygotowanie

1

Marchew, selera i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj na parze do miękkości (można również wykorzystać warzywa pozostałe z rosołu).

2

Ciecierzycę odsącz z zalewy.

3

Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj marchew, selera i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4

Ciecierzycę i warzywa przełóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej otręby, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj jeszcze trochę kaszy.

5

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Z masy warzywnej uformuj 4 okrągłe i dość płaskie burgery. Przełóż je na blaszkę.

6

Burgery piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut, następnie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.

Notes

Wegetariańskie burgery z ciecierzycą