Fit placki ziemniaczane z dynią to pyszne, chrupiące i aromatyczne placuszki pieczone w piekarniku, które sprawdzą się na obiad, zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy dyni mamy pod dostatkiem. To wegetariańskie danie jest sycące, a z podanych składników wyjdzie duża porcja, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Ponadto placuszki są dobrym źródłem błonnika, oraz witaminy A i C, a także fosforu i potasu.

 

Z czym podawać fit placki ziemniaczane z dynią?

Placki można jeść bez żadnych dodatków (wtedy jeśli serwujemy je na obiad, można nieco zwiększyć porcje). Świetnie też smakują z różnego rodzaju sosami na jogurcie: czosnkowym, tzatziki czy koperkowym. Można też podać je z salsą z pomidorów albo jakimś warzywnym dipem. Można je również potraktować jako dodatek do piersi z kurczaka albo ryby z piekarnika. Są bardzo uniwersalne, dlatego pasują praktycznie do wszystkiego.

 

Kilka ciekawostek na temat dyni:

1. Pochodzi z Ameryki, gdzie zresztą jest bardzo popularna. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb.

2. Największa dynia świata ważyła 1190,49 kg i wyhodował ją Mathias Willemijns z Belgii w 2016 r.

3. 100 g dyni zawiera tylko około 25 kcal

4. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. wapnia, magnezu, potasu, selenu, niacyny, witaminy C, cynku i kwasu foliowego.

5. W dyni, a zwłaszcza jej pestkach, znajduje się kukurbitacyna zwana „pogromcą pasożytów”. Może pomóc usunąć z organizmu m.in. owsiki, tasiemca, glistę ludzką. Działa również przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Fit placki ziemniaczane z dynią pieczone w piekarniku to proste danie wegetariańskie, które można podać na obiad.

Porcje4 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania40 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 0,50 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
 1 kg ziemniaków
 1 cebula
 1 jajko
 2 łyżki mąki z ciecierzycy
 0,50 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1

Obierz ziemniaki i cebulę. Dynię przekrój na cztery części, obierz i wydrąż pestki oraz włókna.

2

Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody.

3

Do odciśniętych składników dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie.

4

Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nałóż po sporej łyżce papki warzywnej i uformuj placuszki.

5

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 40 minut z funkcją termoobiegu.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

400 g


Ilość na porcję
Kalorie309
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 2.46g4%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0.59g3%
Cholesterol 49.5mg17%
Węglowodany 66.16g25%
Błonnik 8.58g31%
Total Sugars 7.92g
Białka 9.79g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Składniki:

 0,50 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
 1 kg ziemniaków
 1 cebula
 1 jajko
 2 łyżki mąki z ciecierzycy
 0,50 łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Obierz ziemniaki i cebulę. Dynię przekrój na cztery części, obierz i wydrąż pestki oraz włókna.

2

Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody.

3

Do odciśniętych składników dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie.

4

Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nałóż po sporej łyżce papki warzywnej i uformuj placuszki.

5

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 40 minut z funkcją termoobiegu.

Notes

Fit placki ziemniaczane z dynią