Fit placki ziemniaczane z dynią to pyszne, chrupiące i aromatyczne placuszki pieczone w piekarniku, które sprawdzą się na obiad, zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy dyni mamy pod dostatkiem. To wegetariańskie danie jest sycące, a z podanych składników wyjdzie duża porcja, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Ponadto placuszki są dobrym źródłem błonnika, oraz witaminy A i C, a także fosforu i potasu.
Z czym podawać fit placki ziemniaczane z dynią?
Placki można jeść bez żadnych dodatków (wtedy jeśli serwujemy je na obiad, można nieco zwiększyć porcje). Świetnie też smakują z różnego rodzaju sosami na jogurcie: czosnkowym, tzatziki czy koperkowym. Można też podać je z salsą z pomidorów albo jakimś warzywnym dipem. Można je również potraktować jako dodatek do piersi z kurczaka albo ryby z piekarnika. Są bardzo uniwersalne, dlatego pasują praktycznie do wszystkiego.
Kilka ciekawostek na temat dyni:
1. Pochodzi z Ameryki, gdzie zresztą jest bardzo popularna. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb.
2. Największa dynia świata ważyła 1190,49 kg i wyhodował ją Mathias Willemijns z Belgii w 2016 r.
3. 100 g dyni zawiera tylko około 25 kcal
4. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. wapnia, magnezu, potasu, selenu, niacyny, witaminy C, cynku i kwasu foliowego.
5. W dyni, a zwłaszcza jej pestkach, znajduje się kukurbitacyna zwana „pogromcą pasożytów”. Może pomóc usunąć z organizmu m.in. owsiki, tasiemca, glistę ludzką. Działa również przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie.
Fit placki ziemniaczane z dynią pieczone w piekarniku to proste danie wegetariańskie, które można podać na obiad.
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i cebulę. Dynię przekrój na cztery części, obierz i wydrąż pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nałóż po sporej łyżce papki warzywnej i uformuj placuszki. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 40 minut z funkcją termoobiegu.
4 porcje 400 g * % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i cebulę. Dynię przekrój na cztery części, obierz i wydrąż pestki oraz włókna.
Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody.
Do odciśniętych składników dodaj jajko, mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie.
Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nałóż po sporej łyżce papki warzywnej i uformuj placuszki.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 40 minut z funkcją termoobiegu.
Najnowsze komentarze