Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Ciasto Czarny Las w wersji fit? Tak, to możliwe – i w dodatku pyszne! Jeśli uwielbiasz klasyczne połączenie czekolady, wiśni i delikatnego kremu, ale jednocześnie chcesz zjeść coś lżejszego i mniej kalorycznego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Erytrytol zamiast cukru, lżejszy krem i kilka innych prostych zamienników sprawiają, że możesz cieszyć się ulubionym smakiem bez wyrzutów sumienia. To ciasto idealne na weekendowy deser, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu jako mała przyjemność w ciągu dnia – bo zdrowiej nie musi oznaczać nudno!

Ciasto jest również odpowiednie dla diabetyków i osoby z insulinoopornością.

KategoriaTrudnośćZaawansowany
Dietetyczny Czarny Las: pyszne ciasto czekoladowo-wiśniowe bez zbędnych kalorii
Porcje12 porcji
Czas przygotowania45 minCzas gotowania25 minCałkowity czas1 hr 10 min

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
 6 jajek rozmiar L
 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 100 g erytrytolu
 3 łyżki kakao
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
 600 ml jogurtu greckiego
 500 g ricotty
 2 łyżki żelatyny
 100 g erytrytolu
 150 ml wody
Dodatkowo:
 400 g wiśni (mogą być mrożone)
 1 garść płatków migdałów
 1 tabliczka czekolady bez cukru
 sok z połówki cytryny + 1/3 szklanki wody do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

Biszkopt
1

Zadbaj o to, by jajka były w temperaturze pokojowej – wyjmij je z lodówki kilka godzin wcześniej. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

2

Wbij jajka do miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż staną się jasne, puszyste i podwoją objętość. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Potem zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli wsypuj mąkę z proszkiem i kakao. Miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą.

3

Gotowe ciasto wylej na blaszkę (ok. 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 25 minut.

4

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, by lekko wystygło. Następnie wyjmij blaszkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa równe blaty.

Krem
6

Rozpuść żelatynę w 150 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia.

7

Jogurt ubijaj przez chwilę na najwyższych obrotach miksera. Po chwili dodawaj stopniowo ricottę oraz erytrytol (najlepiej zmielony np. w młynku do kawy na puder) i nadal ubijaj. Na końcu cienką strużką wlewaj zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Złożenie ciasta
8

Nasącz oba biszkopty wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na spód wyłóż połowę wiśni (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać). Następnie rozsmaruj 2/3 kremu i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Na wierzch wyłóż resztę wiśni i rozprowadź pozostały krem. Całość posyp płatkami migdałów i startą lub posiekaną czekoladą.

9

Gotowe! Teraz tylko schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc), żeby krem dobrze stężał i smaki się przegryzły. Smacznego!

Wartości odżywcze

12 porcje

Wielkość porcji

1 kawałek


Ilość na porcję
Kalorie243
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.3g16%
Węglowodany 18g7%
Białka 16.9g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Dietetyczny Czarny Las

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
 6 jajek rozmiar L
 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 100 g erytrytolu
 3 łyżki kakao
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
 600 ml jogurtu greckiego
 500 g ricotty
 2 łyżki żelatyny
 100 g erytrytolu
 150 ml wody
Dodatkowo:
 400 g wiśni (mogą być mrożone)
 1 garść płatków migdałów
 1 tabliczka czekolady bez cukru
 sok z połówki cytryny + 1/3 szklanki wody do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

Biszkopt
1

Zadbaj o to, by jajka były w temperaturze pokojowej – wyjmij je z lodówki kilka godzin wcześniej. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

2

Wbij jajka do miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż staną się jasne, puszyste i podwoją objętość. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Potem zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli wsypuj mąkę z proszkiem i kakao. Miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą.

3

Gotowe ciasto wylej na blaszkę (ok. 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 25 minut.

4

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, by lekko wystygło. Następnie wyjmij blaszkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa równe blaty.

Krem
6

Rozpuść żelatynę w 150 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia.

7

Jogurt ubijaj przez chwilę na najwyższych obrotach miksera. Po chwili dodawaj stopniowo ricottę oraz erytrytol (najlepiej zmielony np. w młynku do kawy na puder) i nadal ubijaj. Na końcu cienką strużką wlewaj zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Złożenie ciasta
8

Nasącz oba biszkopty wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na spód wyłóż połowę wiśni (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać). Następnie rozsmaruj 2/3 kremu i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Na wierzch wyłóż resztę wiśni i rozprowadź pozostały krem. Całość posyp płatkami migdałów i startą lub posiekaną czekoladą.

9

Gotowe! Teraz tylko schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc), żeby krem dobrze stężał i smaki się przegryzły. Smacznego!

Notes

Dietetyczny Czarny Las: pyszne ciasto czekoladowo-wiśniowe bez zbędnych kalorii