Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem to jedno z tych dań, które robią się praktycznie same. Wystarczy ugotować kaszę, podsmażyć kurczaka, wrzucić warzywa z mrożonki i wszystko połączyć – bez wymyślnych składników, bez długiego stania przy kuchence. Idealny przepis na dni, kiedy nie masz czasu ani siły na kombinowanie, a chcesz zjeść coś ciepłego, domowego i zdrowego. To szybki sposób na pełnowartościowy obiad w mniej niż 30 minut!

Z czym podać?

To danie nie potrzebuje dodatków – masz tu białko, węglowodany złożone i warzywa w jednym. Ale jeśli masz ochotę, możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego, świeżą natkę pietruszki albo lekką surówkę z kiszonej kapusty. Świetnie sprawdzi się też jako porcja obiadowa na wynos.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący
Pomysł na szybki obiad: kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Porcje4 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania26 minCałkowity czas31 min

Składniki:

 150 g kaszy pęczak
 750 g mrożonki warzywa na patelnię
 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
 sól, pieprz, czosnek staropolski, papryka ostra, cząber
 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

2

Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim, papryką ostrą i cząbrem.

3

Na większej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć mięso. Podsmażaj kilka minut, aż się lekko zrumieni.

4

Dodaj warzywa na patelnię oraz 1 łyżkę oleju. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10–12 minut, mieszając co jakiś czas.

5

Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę pęczak, wszystko wymieszaj i podsmaż jeszcze 2–3 minuty, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie przypraw do smaku. 

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie460
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 16g21%
Węglowodany 40g15%
Błonnik 7g25%
Białka 38g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Składniki:

 150 g kaszy pęczak
 750 g mrożonki warzywa na patelnię
 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
 sól, pieprz, czosnek staropolski, papryka ostra, cząber
 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

2

Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim, papryką ostrą i cząbrem.

3

Na większej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć mięso. Podsmażaj kilka minut, aż się lekko zrumieni.

4

Dodaj warzywa na patelnię oraz 1 łyżkę oleju. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10–12 minut, mieszając co jakiś czas.

5

Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę pęczak, wszystko wymieszaj i podsmaż jeszcze 2–3 minuty, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie przypraw do smaku. 

Notes

Pomysł na szybki obiad: kasza pęczak z warzywami i kurczakiem