Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Pasta z bobu z dodatkiem czosnku i suszonych pomidorów idealnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, dodatek do wrapów, czy warzywnych przekąsek. Jest bogata w białko roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze – idealna na letnie śniadanie lub lekką kolację.Dzięki intensywnemu smakowi suszonych pomidorów i lekkiej ostrości czosnku nie potrzebuje wielu dodatków – sama w sobie smakuje wyśmienicie. To szybka, roślinna alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych, która świetnie wpisuje się w zdrową, letnią kuchnię.

Z czym mogę podać pastę z bobu?

Pasta z bobu świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa – zarówno świeżego, jak i podpieczonego na chrupko. Możesz podać ją z razowym chlebem, pełnoziarnistą tortillą lub krakersami. Doskonale komponuje się także z warzywami – świeżą marchewką, ogórkiem, selerem naciowym czy papryką jako zdrowa przekąska. Sprawdzi się również jako nadzienie do wrapów, dodatek do kanapek z tofu lub jajkiem, albo jako roślinna alternatywa dla past do lunchboxa. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, posyp ją świeżymi ziołami lub podaj z oliwkami.

 

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący
Pasta z bobu i suszonych pomidorów – zdrowa i pełna smaku!
Porcje1 porcja
Czas przygotowania10 minCzas gotowania20 minCałkowity czas30 min

Składniki:

 500 g bobu
 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki soku z cytryny
 4 łyżki oliwy z oliwek
 8 łyżki wody
 szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej

Przygotowanie

1

Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Rozgnieć widelcem na miazgę.

2

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3

Do miski przełóż bób, dodaj pomidory, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę i wodę.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody lub oliwy.

5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

6

Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

100 g - 3–4 łyżki


Ilość na porcję
Kalorie157
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 9g12%
Węglowodany 12.3g5%
Błonnik 4g15%
Białka 5.3g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Składniki:

 500 g bobu
 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki soku z cytryny
 4 łyżki oliwy z oliwek
 8 łyżki wody
 szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej

Przygotowanie

1

Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Rozgnieć widelcem na miazgę.

2

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3

Do miski przełóż bób, dodaj pomidory, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę i wodę.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody lub oliwy.

5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

6

Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Notes

Pasta z bobu i suszonych pomidorów – zdrowa i pełna smaku!