Dietetyczne gołąbki z piekarnika to danie, które w smaku przypomina swój tradycyjny odpowiednik, ale za to jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Takie gołąbki z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka w powodzeniem można podać na obiad, gdyż są bardzo sycące. Danie jest bogatym źródłem witamin B6 i C, a także fosforu i potasu.
Z czym podawać dietetyczne gołąbki z piekarnika?
Gołąbki można podać bez żadnych dodatków, albo standardowo z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym. Będą też świetnie smakować z sosem z pieczarek lub grzybów albo koperkowym. Do tego można podać również ulubioną surówkę, kiszone ogórki czy buraczki.
Jak przechowywać i odgrzewać gołąbki?
Gołąbki można przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni. Można je również zamrozić, najlepiej pojedynczo i zjeść w ciągu 3 miesięcy. Odgrzewanie ich też nie nastręcza większych trudności: najszybciej pójdzie w mikrofalówce. Można je również poddusić pod przykryciem na patelni.
Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne.
Składniki:
Przygotowanie
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Surowe mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę z wyciętym głąbem i parz ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągaj liście, które zrobią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrój grube nerwy liściowe.
Na każdym liściu ułóż po łyżce farszu. Zwiń najpierw boki kapusty, a następnie zroluj.
Małe liście kapusty i te, które się uszkodziły podczas gotowania ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je bulionem.
Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15 minut, aby gołąbki się zarumieniły.
4 porcje
439 g
- Ilość na porcję
- Kalorie388
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 13.59g18%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 2.99g15%
- Cholesterol 86.25mg29%
- Węglowodany 36.55g14%
- Błonnik 7.31g27%
- Total Sugars 7.52g
- Białka 33.44g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Surowe mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę z wyciętym głąbem i parz ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągaj liście, które zrobią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrój grube nerwy liściowe.
Na każdym liściu ułóż po łyżce farszu. Zwiń najpierw boki kapusty, a następnie zroluj.
Małe liście kapusty i te, które się uszkodziły podczas gotowania ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je bulionem.
Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15 minut, aby gołąbki się zarumieniły.
Najnowsze komentarze