Dietetyczne gołąbki z piekarnika to danie, które w smaku przypomina swój tradycyjny odpowiednik, ale za to jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Takie gołąbki z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka w powodzeniem można podać na obiad, gdyż są bardzo sycące. Danie jest bogatym źródłem witamin B6 i C, a także fosforu i potasu.

Z czym podawać dietetyczne gołąbki z piekarnika?

Gołąbki można podać bez żadnych dodatków, albo standardowo z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym. Będą też świetnie smakować z sosem z pieczarek lub grzybów albo koperkowym. Do tego można podać również ulubioną surówkę, kiszone ogórki czy buraczki.

Jak przechowywać i odgrzewać gołąbki?

Gołąbki można przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni. Można je również zamrozić, najlepiej pojedynczo i zjeść w ciągu 3 miesięcy. Odgrzewanie ich też nie nastręcza większych trudności: najszybciej pójdzie w mikrofalówce. Można je również poddusić pod przykryciem na patelni.

 

KategoriaTrudnośćŚredni

Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne.

Porcje4 porcji
Czas przygotowania30 minCzas gotowania1 hr 15 minCałkowity czas1 hr 45 min

Składniki:

 800 g włoskiej kapusty (niewielka główka)
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 cebula
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
 1 łyżki oleju rzepakowego
 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

Surowe mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.

4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę z wyciętym głąbem i parz ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągaj liście, które zrobią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrój grube nerwy liściowe.

5

Na każdym liściu ułóż po łyżce farszu. Zwiń najpierw boki kapusty, a następnie zroluj.

6

Małe liście kapusty i te, które się uszkodziły podczas gotowania ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je bulionem.

7

Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15 minut, aby gołąbki się zarumieniły.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

439 g


Ilość na porcję
Kalorie388
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 13.59g18%
Kwasy tłuszczowe nasycone 2.99g15%
Cholesterol 86.25mg29%
Węglowodany 36.55g14%
Błonnik 7.31g27%
Total Sugars 7.52g
Białka 33.44g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Składniki:

 800 g włoskiej kapusty (niewielka główka)
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 cebula
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
 1 łyżki oleju rzepakowego
 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

Surowe mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.

4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę z wyciętym głąbem i parz ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągaj liście, które zrobią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrój grube nerwy liściowe.

5

Na każdym liściu ułóż po łyżce farszu. Zwiń najpierw boki kapusty, a następnie zroluj.

6

Małe liście kapusty i te, które się uszkodziły podczas gotowania ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je bulionem.

7

Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15 minut, aby gołąbki się zarumieniły.

Notes

Dietetyczne gołąbki z piekarnika