Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym to przepis na szybki i smaczny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Jest świetnym pomysłem jeśli nie mamy dużo czasu, gdyż jego przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Takie danie jest bogate w białko, dlatego będzie dobrym posiłkiem dla sportowców.

Z czym podawać kurczaka z marchewką i groszkiem?

Do dania świetnie będzie pasował ryż, a także kasza jaglana lub inna ulubiona. Można również podać je z gotowanymi ziemniakami. Dodatkowo sprawdzi się też zielona surówka z rukoli czy roszponki.

Jak przechowywać i odgrzewać kurczaka z marchewką i groszkiem?

Danie można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Odgrzewanie nie stanowi żadnego problemu, wystarczy podgrzać je w rondelku czy na patelni.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym to szybkie danie, które w towarzystwie ryżu czy ziemniaków można podać na pyszny obiad.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania20 minCałkowity czas35 min

Składniki:

 500 g piersi z kurczaka
 1,50 szklanki marchewki z groszkiem (może być mrożonka lub z puszki)
 180 ml jogurtu naturalnego
 1 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
 sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano

Przygotowanie

1

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną łyżka oleju i smaż z każdej strony, aż zaczną lekko brązowieć.

2

Do kurczaka wlej bulion i dodaj marchewkę z groszkiem. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

3

Łyżkę mąki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Tak zaprawiony jogurt wlej na patelnię. Dodaj również przyprawy jeszcze raz wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

220 g


Ilość na porcję
Kalorie428
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 10.5g14%
Kwasy tłuszczowe nasycone 2.25g12%
Cholesterol 152mg51%
Węglowodany 25.9g10%
Błonnik 3.8g14%
Total Sugars 8.8g
Białka 62g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Składniki:

 500 g piersi z kurczaka
 1,50 szklanki marchewki z groszkiem (może być mrożonka lub z puszki)
 180 ml jogurtu naturalnego
 1 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
 sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano

Przygotowanie

1

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną łyżka oleju i smaż z każdej strony, aż zaczną lekko brązowieć.

2

Do kurczaka wlej bulion i dodaj marchewkę z groszkiem. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

3

Łyżkę mąki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Tak zaprawiony jogurt wlej na patelnię. Dodaj również przyprawy jeszcze raz wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.

Notes

Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym