Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym to przepis na szybki i smaczny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Jest świetnym pomysłem jeśli nie mamy dużo czasu, gdyż jego przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Takie danie jest bogate w białko, dlatego będzie dobrym posiłkiem dla sportowców.
Z czym podawać kurczaka z marchewką i groszkiem?
Do dania świetnie będzie pasował ryż, a także kasza jaglana lub inna ulubiona. Można również podać je z gotowanymi ziemniakami. Dodatkowo sprawdzi się też zielona surówka z rukoli czy roszponki.
Jak przechowywać i odgrzewać kurczaka z marchewką i groszkiem?
Danie można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Odgrzewanie nie stanowi żadnego problemu, wystarczy podgrzać je w rondelku czy na patelni.
Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym to szybkie danie, które w towarzystwie ryżu czy ziemniaków można podać na pyszny obiad.
Składniki:
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną łyżka oleju i smaż z każdej strony, aż zaczną lekko brązowieć.
Do kurczaka wlej bulion i dodaj marchewkę z groszkiem. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Łyżkę mąki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Tak zaprawiony jogurt wlej na patelnię. Dodaj również przyprawy jeszcze raz wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.
Wielkość porcji 220 g
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 428
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 10.5g17%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 2.25g12%
- Cholesterol 152mg51%
- Węglowodany 25.9g9%
- Błonnik 3.8g16%
- Cukry 8.8g
- Białka 62g124%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną łyżka oleju i smaż z każdej strony, aż zaczną lekko brązowieć.
Do kurczaka wlej bulion i dodaj marchewkę z groszkiem. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Łyżkę mąki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Tak zaprawiony jogurt wlej na patelnię. Dodaj również przyprawy jeszcze raz wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.
Najnowsze komentarze