Domowy gyros drobiowy to nic innego jak mięso z piersi kurczaka zamarynowane w przyprawach usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Takie mięso stanowi pyszną bazę dla różnych innych potraw, które będą stanowić pełnowartościowy posiłek.

Z czym podać domowy gyros drobiowy?

Do potrawy polecam fit frytki warzywne i prostą surówkę ze świeżych warzyw. Wystarczy sałatę lodową posiekać plastikowym nożem lub porwać na drobne kawałki i wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, kilkoma łyżkami kukurydzy, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i czerwoną cebulą. Wszystkie warzywa posypujmy odrobiną soli i pieprzu i skrapiamy oliwą z oliwek.

Domowy kebab drobiowy będzie też rewelacyjnie smakował podany z prostym sosem czosnkowym zrobionym z kubeczka gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką ostrej musztardy, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem.

Kurczaka wraz z surówką można również zawinąć w pełnoziarnistą tortillę i zapiec na grillu czy patelni grillowej. Takie dania typu fast-food będą stanowić świetną alternatywę dla swoich niezbyt zdrowych odpowiedników serwowanych w budkach czy sieciowych restauracjach.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Domowy gyros drobiowy to nic innego jak mięso z piersi kurczaka zamarynowane w przyprawach usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania10 minCałkowity czas15 min

Składniki:

 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
 łyżeczka przyprawy kebab-gyros, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, ostrej papryki, suszonego czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.

2

Olej wymieszaj z przyprawami w miseczce i włóż do takiej marynaty kurczaka. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.

3

Kurczaka wraz z marynatą przełóż na jedną z części zgiętego na pół arkuszu papieru do pieczenia. Nakryj ją drugą połówką papieru i zawiń brzegi, tworząc pakunek.

4

Całość przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej i drugiej strony po kilka minut.

5

Sakiewkę otwórz i mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

210 g


Ilość na porcję
Kalorie286
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.6g17%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.25g7%
Cholesterol 116mg39%
Węglowodany 0g
Błonnik 0g
Total Sugars 0g
Białka 43g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Domowy gyros drobiowy

Składniki:

 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
 łyżeczka przyprawy kebab-gyros, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, ostrej papryki, suszonego czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.

2

Olej wymieszaj z przyprawami w miseczce i włóż do takiej marynaty kurczaka. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.

3

Kurczaka wraz z marynatą przełóż na jedną z części zgiętego na pół arkuszu papieru do pieczenia. Nakryj ją drugą połówką papieru i zawiń brzegi, tworząc pakunek.

4

Całość przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej i drugiej strony po kilka minut.

5

Sakiewkę otwórz i mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Notes

Domowy gyros drobiowy