Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę. Pyszne, pieczone warzywa zanurzone w ulubionym dipie będą świetną opcją do przegryzania podczas seansu filmowego. Takie frytki powinny przekonać nawet największego niejadka do warzyw. Są świetnym źródłem błonnika, witamin (A, C) i minerałów takich jak wapń, sód i potas.
Z czym podawać fit frytki warzywne?
Do pieczonych warzyw pasują wszelkiego rodzaju sosy na zimno np. czosnkowy czy koperkowy. Świetnie sprawdzi się również hummus, guacamole lub dip jogurtowy.
Szybki przepis na sos czosnkowy: kubeczek jogurtu greckiego wymieszać z łyżeczką musztardy, ząbkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
Jak przechowywać i odgrzewać frytki?
Ta przekąska najlepiej smakuje na świeżo po przygotowaniu. Robi się ją bardzo szybko, więc lepiej przygotować wcześniej warzywa, a upiec je tuż przed podaniem, niż odgrzewać np. w mikrofalówce.
Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.
Składniki:
Przygotowanie
Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.
Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.
Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.
Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.
Wielkość porcji 340 g
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 220
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 3.6g6%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0.35g2%
- Cholesterol 0mg
- Węglowodany 48.75g17%
- Błonnik 19.2g77%
- Cukry 28g
- Białka 8.25g17%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.
Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.
Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.
Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.
Najnowsze komentarze