Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę. Pyszne, pieczone warzywa zanurzone w ulubionym dipie będą świetną opcją do przegryzania podczas seansu filmowego. Takie frytki powinny przekonać nawet największego niejadka do warzyw. Są świetnym źródłem błonnika, witamin (A, C)  i minerałów takich jak wapń, sód i potas.

Z czym podawać fit frytki warzywne?

Do pieczonych warzyw pasują wszelkiego rodzaju sosy na zimno np. czosnkowy czy koperkowy. Świetnie sprawdzi się również hummus, guacamole lub dip jogurtowy.

Szybki przepis na sos czosnkowy: kubeczek jogurtu greckiego wymieszać z łyżeczką musztardy, ząbkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.

Jak przechowywać i odgrzewać frytki?

Ta przekąska najlepiej smakuje na świeżo po przygotowaniu. Robi się ją bardzo szybko, więc lepiej przygotować wcześniej warzywa, a upiec je tuż przed podaniem, niż odgrzewać np. w mikrofalówce.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania45 minCałkowity czas55 min

Składniki:

 500 g buraków gotowanych
 niewielki seler
 2 duże marchewki
 1 łyżeczki oleju rzepakowego
 ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Przygotowanie

1

Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.

2

Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.

3

Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.

4

Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 340 g

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 220
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 3.6g6%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0.35g2%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 48.75g17%
Błonnik 19.2g77%
Cukry 28g
Białka 8.25g17%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 

 

Fit frytki warzywne

Składniki:

 500 g buraków gotowanych
 niewielki seler
 2 duże marchewki
 1 łyżeczki oleju rzepakowego
 ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Przygotowanie

1

Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.

2

Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.

3

Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.

4

Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.

Fit frytki warzywne