Ryż zapiekany ze śliwkami to bardzo smaczna słodka potrawa, którą można podać na sycące śniadanie czy kolację. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza późnym latem i wczesną jesienią, kiedy mamy sezon na śliwki.
To pyszne danie jest bogatym źródłem białka, dostarcza spore ilości wapnia, a także witamin B2, B12 i A.
Jak zrobić ryż zapiekany ze śliwkami?
Przygotowanie jest bardzo proste. Ryż gotujemy na mleku, następnie mieszamy z ubitymi jajkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy śliwki i całość wkładamy do piekarnika na około pół godziny.
Ryż zapiekany ze śliwkami to bardzo smaczna słodka potrawa, którą można podać na sycące śniadanie czy kolację.
Składniki:
Przygotowanie
Ryż wsyp do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż napęcznieje, wchłonie całe mleko i zrobi się miękki. W razie potrzeby dolej więcej mleka niż podano w przepisie. Ryż odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj proszek budyniowy.
Masę jajeczną wymieszaj z ryżem i całość przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ryż możesz posypać cynamonem.
4 porcje
397 g
- Ilość na porcję
- Kalorie422
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 8.69g12%
- Węglowodany 76.69g28%
- Błonnik 2.08g8%
- Total Sugars 21.91g
- Białka 17.29g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Ryż wsyp do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż napęcznieje, wchłonie całe mleko i zrobi się miękki. W razie potrzeby dolej więcej mleka niż podano w przepisie. Ryż odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj proszek budyniowy.
Masę jajeczną wymieszaj z ryżem i całość przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ryż możesz posypać cynamonem.
Pysznie to wygląda