Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 1 Średnia ocen: 4]

Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka to pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu danie. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Podawanie gulaszu

Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka doskonale smakuje podany z:

  • Ryżem: Basmati, jaśminowy lub brązowy – wybór należy do Ciebie.

  • Kaszą: Jaglaną, gryczaną lub kuskus.

  • Ziemniakami: Ziemniaki gotowane, pieczone lub puree to klasyczne dodatki do gulaszu.

  • Chlebem: Świeży, chrupiący chleb doskonale wchłania aromatyczny sos.

 

KategoriaTrudnośćŚredni
Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka
Porcje2 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania30 minCałkowity czas45 min

Składniki:

 500 g piersi z kurczaka
 500 g fasolki szparagowej żółtej
 1 średniej wielkości cebula
 1 papryka czerwona
 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
 200 ml passaty pomidorowej
 100 ml wody
 1,50 łyżeczki erytrytolu
 2 szczypty czosnek staropolski, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, ostra papryka
 0,50 łyżeczki soli
 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie

1

Zacznij od fasolki: umyj ją dokładnie, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Gotuj ją na parze do miękkości.

2

W międzyczasie przygotuj kurczaka: pokrój go w kostkę, dopraw przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut.

3

Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski.

4

Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż kurczaka na złocistobrązowo. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.

5

Wszystko przełóż do garnka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wodę, passatę pomidorową, suszone pomidory, erytrytol i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

1 talerz


Ilość na porcję
Kalorie593
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 21g27%
Węglowodany 27g10%
Błonnik 7g25%
Total Sugars 17g
Białka 58g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka

Składniki:

 500 g piersi z kurczaka
 500 g fasolki szparagowej żółtej
 1 średniej wielkości cebula
 1 papryka czerwona
 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
 200 ml passaty pomidorowej
 100 ml wody
 1,50 łyżeczki erytrytolu
 2 szczypty czosnek staropolski, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, ostra papryka
 0,50 łyżeczki soli
 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie

1

Zacznij od fasolki: umyj ją dokładnie, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Gotuj ją na parze do miękkości.

2

W międzyczasie przygotuj kurczaka: pokrój go w kostkę, dopraw przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut.

3

Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski.

4

Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż kurczaka na złocistobrązowo. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.

5

Wszystko przełóż do garnka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wodę, passatę pomidorową, suszone pomidory, erytrytol i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.

Notes

Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka