Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka to pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu danie. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Podawanie gulaszu
Gulasz z fasolki szparagowej i kurczaka doskonale smakuje podany z:
-
Ryżem: Basmati, jaśminowy lub brązowy – wybór należy do Ciebie.
-
Kaszą: Jaglaną, gryczaną lub kuskus.
-
Ziemniakami: Ziemniaki gotowane, pieczone lub puree to klasyczne dodatki do gulaszu.
-
Chlebem: Świeży, chrupiący chleb doskonale wchłania aromatyczny sos.
Składniki:
Przygotowanie
Zacznij od fasolki: umyj ją dokładnie, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Gotuj ją na parze do miękkości.
W międzyczasie przygotuj kurczaka: pokrój go w kostkę, dopraw przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut.
Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż kurczaka na złocistobrązowo. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Wszystko przełóż do garnka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wodę, passatę pomidorową, suszone pomidory, erytrytol i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.
2 porcje
1 talerz
- Ilość na porcję
- Kalorie593
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 21g27%
- Węglowodany 27g10%
- Błonnik 7g25%
- Total Sugars 17g
- Białka 58g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Zacznij od fasolki: umyj ją dokładnie, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Gotuj ją na parze do miękkości.
W międzyczasie przygotuj kurczaka: pokrój go w kostkę, dopraw przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut.
Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż kurczaka na złocistobrązowo. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Wszystko przełóż do garnka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wodę, passatę pomidorową, suszone pomidory, erytrytol i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.
Najnowsze komentarze