Bezglutenowe naleśniki z serem to smaczne danie, które jest bardzo uniwersalne i można je podać na śniadanie, obiad czy kolację. Naleśniki przygotowane z mąki ryżowej są lekkie i puszyste, choć kruche, dlatego trzeba ostrożnie odwracać je na patelni podczas smażenia, żeby nie popękały. Z podanych składników wychodzi około 6 naleśników, co można podzielić na 3 porcje. 

Jakie dodatki pasują do bezglutenowych naleśników z serem?

Do naleśników można podać owoce np. borówki, maliny czy brzoskwinie. Można je również polać miodem, syropem klonowym lub innym słodkim sosem.

Kategoria, TrudnośćŚredni

Bezglutenowe naleśniki z serem to smaczne danie, które jest bardzo uniwersalne i można je podać na śniadanie, obiad czy kolację.

Bezglutenowe naleśniki z serem
Porcje3 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania25 minCałkowity czas30 min

Składniki:

Naleśniki:
 320 g mąki ryżowej
 500 ml wody
 250 ml mleka 1,5%
 3 jajka rozmiar L
 2 szczypty soli
 0,50 łyżeczki oleju
Serek:
 250 g chudego twarogu
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

1

Mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę i sól. Składniki zmiksuj ze sobą przez chwilę i odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.

2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (o średnicy około 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.

3

Naleśniki smażymy z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je ostrożnie np. pomagając sobie płaskim talerzem, gdyż są one dość kruche. Smaż je na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, następnie nakryj go pokrywką.

4

Twaróg zmiksuj z miodem i jogurtem. Po łyżce serka nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon.

Wartości odżywcze

3 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie620
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 10g13%
Węglowodany 96g35%
Błonnik 1.5g6%
Total Sugars 8g
Białka 31g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Bezglutenowe naleśniki z serem

Składniki:

Naleśniki:
 320 g mąki ryżowej
 500 ml wody
 250 ml mleka 1,5%
 3 jajka rozmiar L
 2 szczypty soli
 0,50 łyżeczki oleju
Serek:
 250 g chudego twarogu
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

1

Mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę i sól. Składniki zmiksuj ze sobą przez chwilę i odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.

2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (o średnicy około 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.

3

Naleśniki smażymy z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je ostrożnie np. pomagając sobie płaskim talerzem, gdyż są one dość kruche. Smaż je na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, następnie nakryj go pokrywką.

4

Twaróg zmiksuj z miodem i jogurtem. Po łyżce serka nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon.

Notes

Bezglutenowe naleśniki z serem