Cukinia na ciepło jest zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno jako pyszny dodatek do mięsa, ryb czy makaronów, jak i samodzielna przekąska. Łagodna w smaku cukinia świetnie komponuje się z ostrą papryczką, nadając daniu wyrazistości.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w wodę, co sprawia, że jest doskonałym składnikiem diet odchudzających. Zawiera również wiele witamin (C, K, z grupy B) oraz minerałów (potas, magnez). Regularne spożywanie cukinii może wspomóc pracę układu pokarmowego, obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić odporność.
Składniki:
Przygotowanie
Cukinię dokładnie umyj i pokrój wzdłuż w cienkie paseczki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę oczyść z nasion i pokrój w drobne paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć papryczkę i czosnek. Smaż przez minutę, następnie dodaj cukinię. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
Dopraw potrawę solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dobrze wymieszaj.
2 porcje
- Ilość na porcję
- Kalorie168
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 15.1g20%
- Węglowodany 6.35g3%
- Błonnik 1.4g5%
- Total Sugars 3.08g
- Białka 1.95g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Cukinię dokładnie umyj i pokrój wzdłuż w cienkie paseczki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę oczyść z nasion i pokrój w drobne paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć papryczkę i czosnek. Smaż przez minutę, następnie dodaj cukinię. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
Dopraw potrawę solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dobrze wymieszaj.
Najnowsze komentarze