Curry z warzywami to danie, które zachwyci Cię swoją różnorodnością smaków i aromatów. Jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Ta kolorowa, gęsta potrawa, która wywodzi się z kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność w domach na całym świecie. Połączenie soczystej marchewki, delikatnego kalafiora, słodkiego bobu, aromatycznej żółtej pasty curry i kremowego mleczka kokosowego tworzy niezwykłą symfonię smaków, która rozpieszcza podniebienie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji curry, koniecznie sięgnij po te składniki – może się okazać, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań na codzienny obiad.

Z czym podawać curry?

Curry z warzywami doskonale smakuje podane z:

  • Ryżem basmati: Delikatny ryż doskonale komponuje się z intensywnym smakiem curry.

  • Chlebkiem naan: Ciepły, lekko chrupiący chlebek idealnie nadaje się do maczania w sosie.

  • Jogurtem naturalnym: Jogurt złagodzi ostrość curry i doda mu świeżości.

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący
Curry z warzywami - eksplozja smaków
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania45 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 1 średni kalafior
 500 g bobu
 4 średniej wielkości marchewki
 1 mała cebula
 400 ml mleczka kokosowego
 1,50 łyżki żółtej pasty curry (lub przyprawy curry w proszku)
  łyżeczki soli
 2 szczypty pieprzu
 1 mały pęczek szczypioru
 2 łyżki oleju

Przygotowanie

1

Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Obierz go ze skórki.

2

Kalafior podziel na różyczki i gotuj na parze al dente.

3

Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w paski, cebulę w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodaj marchew. Całość smaż na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.

5

Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj bób, kalafior, pastę curry, sól i pieprz.

6

Całość wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Curry przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie411
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 26g34%
Węglowodany 36.2g14%
Błonnik 15g54%
Białka 17.25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Curry z warzywami - eksplozja smaków

Składniki:

 1 średni kalafior
 500 g bobu
 4 średniej wielkości marchewki
 1 mała cebula
 400 ml mleczka kokosowego
 1,50 łyżki żółtej pasty curry (lub przyprawy curry w proszku)
  łyżeczki soli
 2 szczypty pieprzu
 1 mały pęczek szczypioru
 2 łyżki oleju

Przygotowanie

1

Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Obierz go ze skórki.

2

Kalafior podziel na różyczki i gotuj na parze al dente.

3

Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w paski, cebulę w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodaj marchew. Całość smaż na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.

5

Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj bób, kalafior, pastę curry, sól i pieprz.

6

Całość wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Curry przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem.

Notes

Curry z warzywami – eksplozja smaków