Domowy gyros drobiowy to nic innego jak mięso z piersi kurczaka zamarynowane w przyprawach usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Takie mięso stanowi pyszną bazę dla różnych innych potraw, które będą stanowić pełnowartościowy posiłek.
Z czym podać domowy gyros drobiowy?
Do potrawy polecam fit frytki warzywne i prostą surówkę ze świeżych warzyw. Wystarczy sałatę lodową posiekać plastikowym nożem lub porwać na drobne kawałki i wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, kilkoma łyżkami kukurydzy, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i czerwoną cebulą. Wszystkie warzywa posypujmy odrobiną soli i pieprzu i skrapiamy oliwą z oliwek.
Domowy kebab drobiowy będzie też rewelacyjnie smakował podany z prostym sosem czosnkowym zrobionym z kubeczka gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką ostrej musztardy, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem.
Kurczaka wraz z surówką można również zawinąć w pełnoziarnistą tortillę i zapiec na grillu czy patelni grillowej. Takie dania typu fast-food będą stanowić świetną alternatywę dla swoich niezbyt zdrowych odpowiedników serwowanych w budkach czy sieciowych restauracjach.
Domowy gyros drobiowy to nic innego jak mięso z piersi kurczaka zamarynowane w przyprawach usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu.
Składniki:
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.
Olej wymieszaj z przyprawami w miseczce i włóż do takiej marynaty kurczaka. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Kurczaka wraz z marynatą przełóż na jedną z części zgiętego na pół arkuszu papieru do pieczenia. Nakryj ją drugą połówką papieru i zawiń brzegi, tworząc pakunek.
Całość przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej i drugiej strony po kilka minut.
Sakiewkę otwórz i mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2 porcje
210 g
- Ilość na porcję
- Kalorie286
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 12.6g17%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.25g7%
- Cholesterol 116mg39%
- Węglowodany 0g
- Błonnik 0g
- Total Sugars 0g
- Białka 43g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.
Olej wymieszaj z przyprawami w miseczce i włóż do takiej marynaty kurczaka. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Kurczaka wraz z marynatą przełóż na jedną z części zgiętego na pół arkuszu papieru do pieczenia. Nakryj ją drugą połówką papieru i zawiń brzegi, tworząc pakunek.
Całość przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej i drugiej strony po kilka minut.
Sakiewkę otwórz i mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Najnowsze komentarze