Jajka w sosie groszkowym na zimno to pyszna i lekka przekąska na zimno, którą można podać na świątecznym czy imprezowym stole, na śniadanie czy na grillu z przyjaciółmi. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczną, kolorową i wiosenną kompozycję.

Jak zrobić jajka w sosie groszkowym na zimno?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie zmiksować jogurt z groszkiem i doprawić tak powstały sos. Potem wszystko trzeba ułożyć na półmisku, tworząc bardzo ładną i efektowną kompozycję, która będzie ozdobą niejednego stołu. Całość przygotowań zajmie nie więcej niż 15 minut.

 

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Jajka w sosie groszkowym na zimno to pyszna i lekka przekąska na zimno, którą można podać na świątecznym stole, na śniadanie czy na grillu.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 200 g groszku konserwowego
 150 g jogurtu naturalnego
 2 ząbki czosnku
 3 rzodkiewki
 4 liście sałaty
 mały pęczek szczypioru
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.

2

Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt i groszek włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

3

Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na niej sos groszkowy. Na sosie ułóż połówki jajek, na nich startą na drobnej tarce rzodkiewkę. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 320 g

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 288
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.5g20%
Kwasy tłuszczowe nasycone 4.2g22%
Węglowodany 24.5g9%
Błonnik 6.7g27%
Cukry 7.4g
Białka 22.8g46%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

Jajka w sosie groszkowym na zimno

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 200 g groszku konserwowego
 150 g jogurtu naturalnego
 2 ząbki czosnku
 3 rzodkiewki
 4 liście sałaty
 mały pęczek szczypioru
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.

2

Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt i groszek włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

3

Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na niej sos groszkowy. Na sosie ułóż połówki jajek, na nich startą na drobnej tarce rzodkiewkę. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Jajka w sosie groszkowym na zimno