Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Muffinki owsiane z owocami to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, przekąskę lub deser. Są łatwe w przygotowaniu, bogate w błonnik i pełne smaku. Owoce dodają im słodyczy i świeżości, a mąka owsiana zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Oto kilka zalet owsianych muffinek z owocami:

  • Są bogate w błonnik: Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej.

  • Zawierają dużo witamin i minerałów: Owoce są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które są ważne dla zdrowia.

  • Są niskokaloryczne: Muffinki owsiane z owocami są mniej kaloryczne niż tradycyjne muffinki, co czyni je dobrym wyborem dla osób dbających o linię.

  • Są łatwe do modyfikacji: Możesz dodać do nich również swoje ulubione orzechy, nasiona, suszone owoce lub inne dodatki.

  • Są pyszne! Muffinki owsiane z owocami są pyszne i mogą stanowić zdrową alternatywę dla słodkich przekąsek.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Muffinki owsiane z owocami to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, przekąskę lub deser.

Owsiane muffiny z owocami
Porcje12 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania40 minCałkowity czas50 min

Składniki:

 250 g mąki owsianej
 100 g oleju np. rzepakowego
 125 ml mleka 2%
 3 jajka rozmiar L
 170 g erytrytolu
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 200 g jagód i porzeczek czerwonych lub innych owoców

Przygotowanie

1

Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrytolem.

2

Do osobnej miski wbij jajka, wlej mleko i olej. Za pomocą rózgi kuchennej składniki wymieszaj ze sobą na jednolitą masę.

3

Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj łyżką, aż zniknie sucha mąka. Dodaj również umyte owoce i jeszcze raz krótko wymieszaj.

4

Standardową formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką do 12 zagłębień.

5

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 40 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji sztuka - 84 g

Porcje 12


Ilość na porcję
Kalorie 184
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 11.5g18%
Węglowodany 28.5g10%
Błonnik 3g12%
Cukry 0.5g
Białka 5g10%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 

Owsiane muffiny z owocami

Składniki:

 250 g mąki owsianej
 100 g oleju np. rzepakowego
 125 ml mleka 2%
 3 jajka rozmiar L
 170 g erytrytolu
 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 200 g jagód i porzeczek czerwonych lub innych owoców

Przygotowanie

1

Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrytolem.

2

Do osobnej miski wbij jajka, wlej mleko i olej. Za pomocą rózgi kuchennej składniki wymieszaj ze sobą na jednolitą masę.

3

Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj łyżką, aż zniknie sucha mąka. Dodaj również umyte owoce i jeszcze raz krótko wymieszaj.

4

Standardową formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką do 12 zagłębień.

5

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 40 minut w trybie góra-dół.

Owsiane muffiny z owocami