Owsianka budyniowa to pomysł na pyszne śniadanie. Jest odżywcza, sycąca, a do tego zadowoli nawet największego łasucha. Rozpoczęcie dnia z miseczką parującej owsianki o smaku czekoladowym z dodatkiem bananów i orzechów włoskich musi należeć do udanych.

Jaki budyń wybrać do owsianki?


W sklepach najczęściej dostępny jest budyń z dodatkiem cukru i taki również wykorzystałam w przepisie. Jeśli uda wam się znaleźć bez dodatku cukru, to możecie dodatkowo posłodzić owsiankę łyżką erytrytolu lub ksylitolu.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Owsianka budyniowa to pomysł na pyszne śniadanie. Jest odżywcza, sycąca, a do tego zadowoli nawet największego łasucha.

Owsianka budyniowa
Porcje2 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas20 min

Składniki:

 500 ml mleka 1,5%
 opakowanie budyniu czekoladowego
 80 g płatków owsianych
 1 banan
 30 g orzechów włoskich

Przygotowanie

1

350 ml mleka przelej do garnka. Dodaj do niego również płatki owsiane i całość gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż płatki owsiane będą miękkie. Owsiankę mieszaj od czasu do czasu.

2

W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Płyn przelej do gotującego się mleka z płatkami i mieszając dokładnie, gotuj przez minutę. Do budyniu dodaj pół banana pokrojonego w kostkę.

3

Owsiankę przelej do miseczek, udekoruj plastrami połówki banana i posyp posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

385 g


Ilość na porcję
Kalorie449
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 16.23g21%
Kwasy tłuszczowe nasycone 2.28g12%
Węglowodany 60.22g22%
Błonnik 4.86g18%
Total Sugars 13g
Białka 17.71g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Owsianka budyniowa

Składniki:

 500 ml mleka 1,5%
 opakowanie budyniu czekoladowego
 80 g płatków owsianych
 1 banan
 30 g orzechów włoskich

Przygotowanie

1

350 ml mleka przelej do garnka. Dodaj do niego również płatki owsiane i całość gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż płatki owsiane będą miękkie. Owsiankę mieszaj od czasu do czasu.

2

W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Płyn przelej do gotującego się mleka z płatkami i mieszając dokładnie, gotuj przez minutę. Do budyniu dodaj pół banana pokrojonego w kostkę.

3

Owsiankę przelej do miseczek, udekoruj plastrami połówki banana i posyp posiekanymi orzechami.

Notes

Owsianka budyniowa