Owsianka budyniowa to pomysł na pyszne śniadanie. Jest odżywcza, sycąca, a do tego zadowoli nawet największego łasucha. Rozpoczęcie dnia z miseczką parującej owsianki o smaku czekoladowym z dodatkiem bananów i orzechów włoskich musi należeć do udanych.
Jaki budyń wybrać do owsianki?
W sklepach najczęściej dostępny jest budyń z dodatkiem cukru i taki również wykorzystałam w przepisie. Jeśli uda wam się znaleźć bez dodatku cukru, to możecie dodatkowo posłodzić owsiankę łyżką erytrytolu lub ksylitolu.
Owsianka budyniowa to pomysł na pyszne śniadanie. Jest odżywcza, sycąca, a do tego zadowoli nawet największego łasucha.
Składniki:
Przygotowanie
350 ml mleka przelej do garnka. Dodaj do niego również płatki owsiane i całość gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż płatki owsiane będą miękkie. Owsiankę mieszaj od czasu do czasu.
W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Płyn przelej do gotującego się mleka z płatkami i mieszając dokładnie, gotuj przez minutę. Do budyniu dodaj pół banana pokrojonego w kostkę.
Owsiankę przelej do miseczek, udekoruj plastrami połówki banana i posyp posiekanymi orzechami.
2 porcje
385 g
- Ilość na porcję
- Kalorie449
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 16.23g21%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 2.28g12%
- Węglowodany 60.22g22%
- Błonnik 4.86g18%
- Total Sugars 13g
- Białka 17.71g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
350 ml mleka przelej do garnka. Dodaj do niego również płatki owsiane i całość gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż płatki owsiane będą miękkie. Owsiankę mieszaj od czasu do czasu.
W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Płyn przelej do gotującego się mleka z płatkami i mieszając dokładnie, gotuj przez minutę. Do budyniu dodaj pół banana pokrojonego w kostkę.
Owsiankę przelej do miseczek, udekoruj plastrami połówki banana i posyp posiekanymi orzechami.
Najnowsze komentarze