Pieczone serki typu włoskiego to doskonała przekąska, która zachwyci każdego miłośnika serów. Idealne jako dodatek do sałatek, kanapek czy jako samodzielna przekąska do wina. Przygotowanie jest proste, a efekt – zachwycający! Spróbuj i poczuj smak Włoch w swojej kuchni.

Składniki:
Przygotowanie
Do garnka lub miski z wodą wsyp sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zanurz w solance serki, tak aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie wyjmij serki z wody i osusz je ręcznikami papierowymi. W osobnych miseczkach przygotuj mieszanki przypraw i dokładnie obtocz w nich serki z każdej strony.
Przełóż serki na kratkę piekarnika nagrzanego do 50°C i piecz w trybie góra-dół przez godzinę. Następnie zwiększ temperaturę do 70°C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij serki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, zamiast pieczenia możesz je uwędzić.
5 porcje
100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie254
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 22g29%
- Węglowodany 3.7g2%
- Białka 11g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Do garnka lub miski z wodą wsyp sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zanurz w solance serki, tak aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie wyjmij serki z wody i osusz je ręcznikami papierowymi. W osobnych miseczkach przygotuj mieszanki przypraw i dokładnie obtocz w nich serki z każdej strony.
Przełóż serki na kratkę piekarnika nagrzanego do 50°C i piecz w trybie góra-dół przez godzinę. Następnie zwiększ temperaturę do 70°C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij serki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, zamiast pieczenia możesz je uwędzić.
Najnowsze komentarze