Placki owsiane z bananem są bardzo szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele pracy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Do placków nie dodaje się ani cukru ani mąki pszennej, ale i tak są bardzo smaczne i sycące. Tak przygotowane śniadanie będzie świetnym źródłem fosforu i magnezu, a także witamin B1 i B2.
Z czym podawać placki owsiane z bananem?
Można je jeść bez żadnych dodatków zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się również z jogurtem naturalnym, miodem, dżemem lub świeżymi owocami.
Jak przechowywać i odgrzewać placki owsiane z bananem?
Smakują dobrze również na ciepło, więc nie ma potrzeby ich odgrzewania. Jeśli natomiast koniecznie mamy ochotę na placki na ciepło, to najprościej odgrzej je w mikrofalówce. W lodówce można je przechowywać przez 2-3 dni. Nie polecam ich zamrażania, a wiele smaczniej smakują świeżo przygotowane.

Placki owsiane z bananem i rodzynkami świetnie sprawdzą się na szybkie i pyszne śniadanie na słodko czy zdrowy deser.
Składniki:
Przygotowanie
Płatki owsiane i rodzynki wymieszaj ze sobą i zalej mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby napęczniały.
Banana zmiksuj albo rozdrobnij widelcem na gładką masę. Banana dodaj do płatków owsianych razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewaj oleju). Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszczając, aby uformowały się placuszki. Smaż je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Wielkość porcji 205 g
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 377
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 7.6g12%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.5g8%
- Cholesterol 66mg22%
- Węglowodany 68.3g23%
- Błonnik 7g29%
- Cukry 11g
- Białka 11g22%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Płatki owsiane i rodzynki wymieszaj ze sobą i zalej mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby napęczniały.
Banana zmiksuj albo rozdrobnij widelcem na gładką masę. Banana dodaj do płatków owsianych razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewaj oleju). Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszczając, aby uformowały się placuszki. Smaż je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Najnowsze komentarze