Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele pracy. Do ich przygotowania można wykorzystać owoce sezonowe, latem: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, a zimą jabłka lub gruszki.
Z czym podawać placuszki na jogurcie z twarogiem?
Można je jeść bez żadnych dodatków zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne są również polane miodem lub syropem klonowym, ale za to trzeba wtedy doliczyć sporo dodatkowych kalorii. Mniej kalorycznym, a również bardzo dobrym dodatkiem będzie jogurt naturalny zmiksowany z dodatkową porcją truskawek czy innych owoców.
Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia.
Składniki:
Przygotowanie
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.
Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.
Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wielkość porcji 166 g
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 201
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 5g8%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.95g10%
- Cholesterol 57mg19%
- Węglowodany 26.5g9%
- Błonnik 3.3g14%
- Cukry 6.2g
- Białka 16.6g34%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.
Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.
Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Najnowsze komentarze