Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele pracy. Do ich przygotowania można wykorzystać owoce sezonowe, latem: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, a zimą jabłka lub gruszki.

Z czym podawać placuszki na jogurcie z twarogiem?

Można je jeść bez żadnych dodatków zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne są również polane miodem lub syropem klonowym, ale za to trzeba wtedy doliczyć sporo dodatkowych kalorii. Mniej kalorycznym, a również bardzo dobrym dodatkiem będzie jogurt naturalny zmiksowany z dodatkową porcją truskawek czy innych owoców.

 

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia.

Porcje4 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania15 minCałkowity czas25 min

Składniki:

 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 50 g mąki jasnej orkiszowej
 1 jajko rozmiar L
 125 g twarogu chudego
 220 g jogurtu greckiego
 2 łyżeczki erytrytolu
 sody
 proszku do pieczenia
 150 g truskawek lub innych owoców np. borówek, malin, wiśni

Przygotowanie

1

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.

2

Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

3

Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.

4

Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

5

Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 166 g

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 201
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 5g8%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.95g10%
Cholesterol 57mg19%
Węglowodany 26.5g9%
Błonnik 3.3g14%
Cukry 6.2g
Białka 16.6g34%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 Placuszki na jogurcie z owocami

Składniki:

 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 50 g mąki jasnej orkiszowej
 1 jajko rozmiar L
 125 g twarogu chudego
 220 g jogurtu greckiego
 2 łyżeczki erytrytolu
 sody
 proszku do pieczenia
 150 g truskawek lub innych owoców np. borówek, malin, wiśni

Przygotowanie

1

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.

2

Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

3

Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.

4

Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

5

Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placuszki na jogurcie z owocami
Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 1 Średnia ocen: 5]