Ratatouille to danie warzywne, gdzie główną rolę odgrywa cukinia, bakłażan, papryka i pomidory. Jest bardzo smaczne i aromatyczne. Świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację na ciepło.

To pyszne, zdrowe i kolorowe danie idealnie wpisuje się w letnie menu. Jest łatwe do przygotowania i stanowi doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

Z czym podać ratatouille?

Istnieje wiele sposobów na podanie ratatouille! Oto kilka pomysłów:

Jako samodzielne danie:

  • Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Podawaj je z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Jako dodatek:

  • Ratatouille to pyszny dodatek do mięs, ryb lub drobiu.

  • Możesz podawać je również z jajkami, np. jako omlet lub sadzone jajka.

  • Ratatouille sprawdzi się również jako farsz do tart, quiche lub pasztecików.

  • Możesz podać je na tostach.

Inne pomysły:

  • Przygotuj z ratatouille sos do makaronu.

  • Użyj jako nadzienia do lasagne lub zapiekanki.

  • Zrób z ratatouille zupę krem.

  • Dodaj do tortilli lub wrapów.

Wybór sposobu podania ratatouille zależy od Twoich preferencji i kreatywności. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony sposób!

 

Kategoria, TrudnośćŚredni

Ratatouille to pyszne, zdrowe i kolorowe danie, które idealnie wpisuje się w letnie menu.

Ratatouille – francuska potrawka warzywna
Porcje4 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania30 minCałkowity czas50 min

Składniki:

 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
 1 żółta papryka
 1 zielona papryka
 1 czerwona papryka
 2 młode cukinie
 3 dojrzałe pomidory
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki przecieru pomidorowego
 3 łyżki oliwy z oliwek
 0,50 pęczka świeżych listków bazylii
 1,50 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Bakłażana pokrój w dość grube plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Potem opłucz je z soli i każdy plaster pokrój na ćwiartki.

2

Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie obierz je ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.

3

Papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie pokrój w plastry, następnie każdy plaster na ćwiartki. Cebulę, czosnek i liście bazylii drobno posiekaj.

4

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i i zeszklij cebulę z czosnkiem. Cebulę przełóż do dużego garnka.

5

Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy, wrzuć papryki i smaż 5-6 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj do garnka.

6

Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i wrzuć bakłażana i cukinię. Smaż kilka minut i przełóż do garnka.

7

Do garnka dodaj również pomidory, przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.

8

Całość duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozpadające się. Mieszaj od czasu do czasu.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

500 g


Ilość na porcję
Kalorie206
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 8.75g12%
Węglowodany 29g11%
Błonnik 8.25g30%
Total Sugars 16g
Białka 6.5g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Ratatouille

Składniki:

 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
 1 żółta papryka
 1 zielona papryka
 1 czerwona papryka
 2 młode cukinie
 3 dojrzałe pomidory
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki przecieru pomidorowego
 3 łyżki oliwy z oliwek
 0,50 pęczka świeżych listków bazylii
 1,50 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Bakłażana pokrój w dość grube plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Potem opłucz je z soli i każdy plaster pokrój na ćwiartki.

2

Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie obierz je ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.

3

Papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie pokrój w plastry, następnie każdy plaster na ćwiartki. Cebulę, czosnek i liście bazylii drobno posiekaj.

4

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i i zeszklij cebulę z czosnkiem. Cebulę przełóż do dużego garnka.

5

Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy, wrzuć papryki i smaż 5-6 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj do garnka.

6

Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i wrzuć bakłażana i cukinię. Smaż kilka minut i przełóż do garnka.

7

Do garnka dodaj również pomidory, przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.

8

Całość duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozpadające się. Mieszaj od czasu do czasu.

Notes

Ratatouille – francuska potrawka warzywna