Ratatouille to danie warzywne, gdzie główną rolę odgrywa cukinia, bakłażan, papryka i pomidory. Jest bardzo smaczne i aromatyczne. Świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację na ciepło.
To pyszne, zdrowe i kolorowe danie idealnie wpisuje się w letnie menu. Jest łatwe do przygotowania i stanowi doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.
Z czym podać ratatouille?
Istnieje wiele sposobów na podanie ratatouille! Oto kilka pomysłów:
Jako samodzielne danie:
-
Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Podawaj je z pieczywem, ryżem lub makaronem.
Jako dodatek:
-
Ratatouille to pyszny dodatek do mięs, ryb lub drobiu.
-
Możesz podawać je również z jajkami, np. jako omlet lub sadzone jajka.
-
Ratatouille sprawdzi się również jako farsz do tart, quiche lub pasztecików.
-
Możesz podać je na tostach.
Inne pomysły:
-
Przygotuj z ratatouille sos do makaronu.
-
Użyj jako nadzienia do lasagne lub zapiekanki.
-
Zrób z ratatouille zupę krem.
-
Dodaj do tortilli lub wrapów.
Wybór sposobu podania ratatouille zależy od Twoich preferencji i kreatywności. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony sposób!
Ratatouille to pyszne, zdrowe i kolorowe danie, które idealnie wpisuje się w letnie menu.
Składniki:
Przygotowanie
Bakłażana pokrój w dość grube plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Potem opłucz je z soli i każdy plaster pokrój na ćwiartki.
Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie obierz je ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.
Papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie pokrój w plastry, następnie każdy plaster na ćwiartki. Cebulę, czosnek i liście bazylii drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i i zeszklij cebulę z czosnkiem. Cebulę przełóż do dużego garnka.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy, wrzuć papryki i smaż 5-6 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj do garnka.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i wrzuć bakłażana i cukinię. Smaż kilka minut i przełóż do garnka.
Do garnka dodaj również pomidory, przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.
Całość duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozpadające się. Mieszaj od czasu do czasu.
4 porcje
500 g
- Ilość na porcję
- Kalorie206
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 8.75g12%
- Węglowodany 29g11%
- Błonnik 8.25g30%
- Total Sugars 16g
- Białka 6.5g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Bakłażana pokrój w dość grube plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Potem opłucz je z soli i każdy plaster pokrój na ćwiartki.
Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie obierz je ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.
Papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie pokrój w plastry, następnie każdy plaster na ćwiartki. Cebulę, czosnek i liście bazylii drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i i zeszklij cebulę z czosnkiem. Cebulę przełóż do dużego garnka.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy, wrzuć papryki i smaż 5-6 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj do garnka.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i wrzuć bakłażana i cukinię. Smaż kilka minut i przełóż do garnka.
Do garnka dodaj również pomidory, przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.
Całość duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozpadające się. Mieszaj od czasu do czasu.
Najnowsze komentarze