Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami to błyskawiczny i prosty do zrobienia przepis na obiad czy kolację na ciepło. Połączenie delikatnej ryby, chrupiących szparagów i słodkich pomidorów, które tworzy pyszną i pełną aromatów kompozycję.
Danie jest nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy i minerały. Ryby są dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu. Szparagi natomiast zawierają witaminy A, C i K, a także błonnik. Pomidory zaś są bogate w likopen, który działa przeciwutleniająco.
Z czym podać rybę pieczoną ze szparagami i pomidorami?
Aby potrawa była bardziej sycąca można ją podać np. z ziemniakami z wody, frytkami warzywnymi, kawałkiem pieczywa czy ugotowaną kaszą jaglaną. Jest to danie na tyle uniwersalne, że będzie smakować dobrze z wieloma dodatkami.
Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami to błyskawiczny i prosty do zrobienia przepis na obiad czy kolację na ciepło.
Składniki:
Przygotowanie
Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Szparagom odłam twarde, zdrewniałe końcówki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę szparagów, na nich kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i ziołami.
Na rybie ułóż resztę szparagów i pomidory koktajlowe. Pomiędzy składniki poprzetykaj wiórki masła.
Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
4 porcje
395 g
- Ilość na porcję
- Kalorie212
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 4.3g6%
- Węglowodany 6.3g3%
- Błonnik 3.1g12%
- Total Sugars 0.06g
- Białka 35.7g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Szparagom odłam twarde, zdrewniałe końcówki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę szparagów, na nich kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i ziołami.
Na rybie ułóż resztę szparagów i pomidory koktajlowe. Pomiędzy składniki poprzetykaj wiórki masła.
Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
Najnowsze komentarze