Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami to błyskawiczny i prosty do zrobienia przepis na obiad czy kolację na ciepło. Połączenie delikatnej ryby, chrupiących szparagów i słodkich pomidorów, które tworzy pyszną i pełną aromatów kompozycję.

Danie jest nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy i minerały. Ryby są dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu. Szparagi natomiast zawierają witaminy A, C i K, a także błonnik. Pomidory zaś są bogate w likopen, który działa przeciwutleniająco.

Z czym podać rybę pieczoną ze szparagami i pomidorami?

Aby potrawa była bardziej sycąca można ją podać np. z ziemniakami z wody, frytkami warzywnymi, kawałkiem pieczywa czy ugotowaną kaszą jaglaną. Jest to danie na tyle uniwersalne, że będzie smakować dobrze z wieloma dodatkami.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami to błyskawiczny i prosty do zrobienia przepis na obiad czy kolację na ciepło.

Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami
Porcje4 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania20 minCałkowity czas30 min

Składniki:

 800 g fileta z dorsza (lub innej ryby)
 500 g szparagów zielonych
 250 g pomidorów koktajlowych
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki soku z cytryny
 po dużej szczypcie soli, pieprzu czarnego, czosnku suszonego, pieprzu ziołowego, tymianku

Przygotowanie

1

Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Szparagom odłam twarde, zdrewniałe końcówki.

2

W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę szparagów, na nich kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i ziołami.

3

Na rybie ułóż resztę szparagów i pomidory koktajlowe. Pomiędzy składniki poprzetykaj wiórki masła.

4

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut z termoobiegiem.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

395 g


Ilość na porcję
Kalorie212
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 4.3g6%
Węglowodany 6.3g3%
Błonnik 3.1g12%
Total Sugars 0.06g
Białka 35.7g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami

Składniki:

 800 g fileta z dorsza (lub innej ryby)
 500 g szparagów zielonych
 250 g pomidorów koktajlowych
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki soku z cytryny
 po dużej szczypcie soli, pieprzu czarnego, czosnku suszonego, pieprzu ziołowego, tymianku

Przygotowanie

1

Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Szparagom odłam twarde, zdrewniałe końcówki.

2

W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę szparagów, na nich kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i ziołami.

3

Na rybie ułóż resztę szparagów i pomidory koktajlowe. Pomiędzy składniki poprzetykaj wiórki masła.

4

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut z termoobiegiem.

Notes

Ryba pieczona ze szparagami i pomidorami