Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to nieco „ulepszona” wersja tradycyjnego ryżu z jabłkami, który często pamiętamy z dzieciństwa. Jest bardzo smaczny, lekko słodki i niebywale sycący. Taką zapiekankę robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Można ją podać na śniadanie albo jako deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Danie jest bogate w białko, fosfor i witaminę B12.

Z czym podawać ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem?

Potrawa nie wymaga żadnych dodatków, jest bardzo smaczna bez nich. Jeśli chcecie, można natomiast po upieczeniu polać zapiekankę jogurtem naturalnym, będzie wtedy bogatsza w łatwo przyswajalne białko, wapń, oraz witaminy z grupy B i bakterie kwasu mlekowego.

Jak przechowywać i odgrzewać ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem?

Zapiekanka przetrwa przechowywana w lodówce około 3-4 dni. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcecie ją odgrzać, najlepiej zrobić to w mikrofalówce.

Kategoria, TrudnośćŚredni

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to pyszne i proste danie, które można podać na śniadanie albo podwieczorek na słodko.

Porcje6 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania30 minCałkowity czas50 min

Składniki:

 100 g ryżu basmati
 5 jajek
 3 jabłka
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
 250 g twarogu chudego
 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
 0,50 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia

2

Jajka ubij z ksylitolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj mąkę ziemniaczaną, a potem po łyżce twarogu. Na koniec wsyp ryż i krótko miksuj do równomiernego rozprowadzenia składników.

3

2 jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do masy ryżowo-jajecznej i wymieszaj łyżką.

4

Masę przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wyrównaj wierzch.

5

Ostatnie jabłko obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w plastry. Plastry jabłka ułóż na wierzchu zapiekanki.

6

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posyp cynamonem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 150 g

Porcje 6


Ilość na porcję
Kalorie 240
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 4.9g8%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.5g8%
Cholesterol 165mg56%
Węglowodany 37.6g13%
Błonnik 1.8g8%
Cukry 9.6g
Białka 15.9g32%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

Składniki:

 100 g ryżu basmati
 5 jajek
 3 jabłka
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
 250 g twarogu chudego
 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
 0,50 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia

2

Jajka ubij z ksylitolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj mąkę ziemniaczaną, a potem po łyżce twarogu. Na koniec wsyp ryż i krótko miksuj do równomiernego rozprowadzenia składników.

3

2 jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do masy ryżowo-jajecznej i wymieszaj łyżką.

4

Masę przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wyrównaj wierzch.

5

Ostatnie jabłko obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w plastry. Plastry jabłka ułóż na wierzchu zapiekanki.

6

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posyp cynamonem.

Notes

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem