Sałatka z pieczonymi batatami i fetą jest wyjątkowa. Pięknie prezentuje się na talerzu – połączenie jesiennych barw jest bardzo apatyczne – a do tego pysznie smakuje. Do tego jest lekka, więc można się nią zajadać bez szczególnych wyrzutów sumienia. Świetnie sprawdzi się na jesienną kolację we dwoje czy zachwyci gości na imprezie.
Jak przygotować sałatkę z pieczonymi batatami i fetą?
Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, jednak trzeba sobie zarezerwować około 45 minut na upieczenie batata w piekarniku (można to zrobić dzień wcześniej), więc sałatki nie da się przygotować na 10 minut przez przyjazdem gości.
Niemniej, kiedy macie już upieczonego batata, wystarczy wszystkie składniki rozłożyć na talerzu, tworząc apetyczną kompozycję i polać sosem.
Jak przechowywać sałatkę z pieczonymi batatami i fetą?
Sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu po przygotowaniu i tak najlepiej ją podawać. Jeśli chcecie ją zachować na dłużej, najlepiej przełożyć ją do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki. Będzie dobra jeszcze przez 2-3 dni. Sałatka natomiast nie nadaje się do mrożenia.
Sałatka z pieczonymi batatami i fetą jest wyjątkowa. Pięknie prezentuje się na talerzu – połączenie jesiennych barw jest bardzo apatyczne – a do tego pysznie smakuje.

Składniki:
Przygotowanie
Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozłóż je równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Fetę pokrój w kostkę, pomidory i oliwki przekrój na pół, figi na ćwiartki.
Oliwę wymieszaj z octem ryżowym, miodem i przyprawami.
Na dwóch dużych płaskich talerzach rozłóż równomiernie rukolę, na niej bataty, pomidory, oliwki, fetę i figi. Całość polej sosem z oliwą.
Wielkość porcji 403 g
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 390.5
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 17g27%
- Cholesterol 44.5mg15%
- Węglowodany 49.78g17%
- Błonnik 7.99g32%
- Cukry 23g
- Białka 12.63g26%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

Składniki:
Przygotowanie
Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozłóż je równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Fetę pokrój w kostkę, pomidory i oliwki przekrój na pół, figi na ćwiartki.
Oliwę wymieszaj z octem ryżowym, miodem i przyprawami.
Na dwóch dużych płaskich talerzach rozłóż równomiernie rukolę, na niej bataty, pomidory, oliwki, fetę i figi. Całość polej sosem z oliwą.
Najnowsze komentarze