Sałatka z pieczonymi batatami i fetą jest wyjątkowa. Pięknie prezentuje się na talerzu – połączenie jesiennych barw jest bardzo apatyczne – a do tego pysznie smakuje. Do tego jest lekka, więc można się nią zajadać bez szczególnych wyrzutów sumienia. Świetnie sprawdzi się na jesienną kolację we dwoje czy zachwyci gości na imprezie.

Jak przygotować sałatkę z pieczonymi batatami i fetą?

Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, jednak trzeba sobie zarezerwować około 45 minut na upieczenie batata w piekarniku (można to zrobić dzień wcześniej), więc sałatki nie da się przygotować na 10 minut przez przyjazdem gości.
Niemniej, kiedy macie już upieczonego batata, wystarczy wszystkie składniki rozłożyć na talerzu, tworząc apetyczną kompozycję i polać sosem.

Jak przechowywać sałatkę z pieczonymi batatami i fetą?

Sałatka jest gotowa do zjedzenia od razu po przygotowaniu i tak najlepiej ją podawać. Jeśli chcecie ją zachować na dłużej, najlepiej przełożyć ją do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki. Będzie dobra jeszcze przez 2-3 dni. Sałatka natomiast nie nadaje się do mrożenia.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Sałatka z pieczonymi batatami i fetą jest wyjątkowa. Pięknie prezentuje się na talerzu – połączenie jesiennych barw jest bardzo apatyczne – a do tego pysznie smakuje.

Sałatka z pieczonymi batatami i fetą
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania45 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 500 g batatów (2 duże)
 5 fig
 80 g rukoli
 400 g pomidorów koktajlowych
 200 g fety
 2 łyżki oliwek zielonych
Sos:
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny)
 1 łyżeczki miodu
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozłóż je równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

2

Fetę pokrój w kostkę, pomidory i oliwki przekrój na pół, figi na ćwiartki.

3

Oliwę wymieszaj z octem ryżowym, miodem i przyprawami.

4

Na dwóch dużych płaskich talerzach rozłóż równomiernie rukolę, na niej bataty, pomidory, oliwki, fetę i figi. Całość polej sosem z oliwą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 403 g

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 390.5
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 17g27%
Cholesterol 44.5mg15%
Węglowodany 49.78g17%
Błonnik 7.99g32%
Cukry 23g
Białka 12.63g26%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 

Sałatka z pieczonymi batatami i fetą

Składniki:

 500 g batatów (2 duże)
 5 fig
 80 g rukoli
 400 g pomidorów koktajlowych
 200 g fety
 2 łyżki oliwek zielonych
Sos:
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny)
 1 łyżeczki miodu
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozłóż je równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

2

Fetę pokrój w kostkę, pomidory i oliwki przekrój na pół, figi na ćwiartki.

3

Oliwę wymieszaj z octem ryżowym, miodem i przyprawami.

4

Na dwóch dużych płaskich talerzach rozłóż równomiernie rukolę, na niej bataty, pomidory, oliwki, fetę i figi. Całość polej sosem z oliwą.

Sałatka z pieczonymi batatami i fetą