Sałatka ziemniaczana bez majonezu to idealny dodatek do grilla, obiadu czy jako samodzielny posiłek na kolację. Sałatka jest wegańska i składa się tylko z kilku prostych składników. Idealnie sprawdzi się w sezonie na szparagi. Jest bogata w witaminy C i K, a także zawiera dużo Magnezu i Potasu. 

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną bez majonezu?

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy ugotować szparagi i ziemniaki, następnie pokroić je i posiekać szczypior. Pozostaje tylko wymieszać składniki ze sobą i gotowe. Całość zajmie około pół godziny. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Sałatka ziemniaczana bez majonezu to idealny dodatek do grilla, obiadu czy jako samodzielny posiłek na kolację.

Sałatka ziemniaczana bez majonezu
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania20 minCałkowity czas35 min

Składniki:

 500 g wczesnych ziemniaków
 500 g zielonych szparagów
 pęczek szczypioru
 100 g cebulek perłowych marynowanych (można zastąpić dymką)
 1,50 łyżeczki musztardy (dałam sarepską)
 2 łyżki octu jabłkowego
 3 łyżki oleju rzepakowego
 sól, grubo mielony pieprz

Przygotowanie

1

Ziemniaki umyj i gotuj w wodzie w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

2

Szparagi umyj i oderwij im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów pokrój na kawałki długości 3-4 cm i gotuj na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstaw do wystudzenia.

3

Szczypior drobno posiekaj, marynowane cebulki odsącz z zalewy.

4

Musztardę, ocet i olej wymieszaj ze sobą.

5

Do dużej miski przełóż ziemniaki, szparagi, szczypior i cebulkę. Dodaj sos oraz przyprawy. Składniki wymieszaj ze sobą.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

290 g


Ilość na porcję
Kalorie195
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 32g42%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.6g8%
Węglowodany 94g35%
Błonnik 14.44g52%
Total Sugars 9.4g
Białka 20.25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Sałatka ziemniaczana bez majonezu

Składniki:

 500 g wczesnych ziemniaków
 500 g zielonych szparagów
 pęczek szczypioru
 100 g cebulek perłowych marynowanych (można zastąpić dymką)
 1,50 łyżeczki musztardy (dałam sarepską)
 2 łyżki octu jabłkowego
 3 łyżki oleju rzepakowego
 sól, grubo mielony pieprz

Przygotowanie

1

Ziemniaki umyj i gotuj w wodzie w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

2

Szparagi umyj i oderwij im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów pokrój na kawałki długości 3-4 cm i gotuj na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstaw do wystudzenia.

3

Szczypior drobno posiekaj, marynowane cebulki odsącz z zalewy.

4

Musztardę, ocet i olej wymieszaj ze sobą.

5

Do dużej miski przełóż ziemniaki, szparagi, szczypior i cebulkę. Dodaj sos oraz przyprawy. Składniki wymieszaj ze sobą.

Notes

Sałatka ziemniaczana bez majonezu