Wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli to doskonała propozycja dla każdego, kto poszukuje smacznej i pożywnej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Te aromatyczne kotlety, bogate w błonnik i białko roślinne, to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Z czym podać wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli?
Są bardzo uniwersalne i pasują do wielu dodatków. Oto kilka propozycji, z czym możesz je podać:
-
Ziemniaki: Ugotowane, pieczone, puree ziemniaczane - to zawsze dobry wybór.
-
Surówki: z kiszonej kapusty, z marchewki, z ogórków kiszonych, z kapusty pekińskiej, lub inna ulubiona.
-
Sos: pieczarkowy, pomidorowy, cebulowy, koperkowy, jogurtowy – każdy będzie pasował.
-
Warzywa gotowane lub pieczone : Marchewka, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa., papryka, cukinia, bakłażan, bataty.
-
Pieczywo: Świeży chleb, bułki, grzanki.

Składniki:
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Suszone pomidory pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i przepłucz. Zmiksuj ją blenderem lub rozgnieć widelcem.
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i fasolę. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj z masy kotlety o wielkości mandarynki.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut z termoobiegiem.
6 porcje
1 sztuka
- Ilość na porcję
- Kalorie250
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 6.6g9%
- Węglowodany 40.3g15%
- Błonnik 4.5g17%
- Białka 6.5g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Suszone pomidory pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i przepłucz. Zmiksuj ją blenderem lub rozgnieć widelcem.
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i fasolę. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj z masy kotlety o wielkości mandarynki.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut z termoobiegiem.
Najnowsze komentarze