Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli to doskonała propozycja dla każdego, kto poszukuje smacznej i pożywnej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Te aromatyczne kotlety, bogate w błonnik i białko roślinne, to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Z czym podać wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli?

Są bardzo uniwersalne i pasują do wielu dodatków. Oto kilka propozycji, z czym możesz je podać:

  • Ziemniaki: Ugotowane, pieczone, puree ziemniaczane - to zawsze dobry wybór.

  • Surówki: z kiszonej kapusty, z marchewki, z ogórków kiszonych, z kapusty pekińskiej, lub inna ulubiona.

  • Sos: pieczarkowy, pomidorowy, cebulowy, koperkowy, jogurtowy – każdy będzie pasował.

  • Warzywa gotowane lub pieczone : Marchewka, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa., papryka, cukinia, bakłażan, bataty.

  • Pieczywo: Świeży chleb, bułki, grzanki.

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący
Wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli
Porcje6 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania45 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 250 g kaszy jęczmiennej
 1 duża cebula
 1 puszka białej fasoli (400 g)
 1 jajko rozmiar L
 6 połówek suszonych pomidorów
 sól, pieprz
 1,50 łyżki oleju

Przygotowanie

1

Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

3

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i przepłucz. Zmiksuj ją blenderem lub rozgnieć widelcem.

4

W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i fasolę. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku.

5

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj z masy kotlety o wielkości mandarynki.

6

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut z termoobiegiem.

Wartości odżywcze

6 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie250
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 6.6g9%
Węglowodany 40.3g15%
Błonnik 4.5g17%
Białka 6.5g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

 

Wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli

Składniki:

 250 g kaszy jęczmiennej
 1 duża cebula
 1 puszka białej fasoli (400 g)
 1 jajko rozmiar L
 6 połówek suszonych pomidorów
 sól, pieprz
 1,50 łyżki oleju

Przygotowanie

1

Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

3

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Fasolę odsącz i przepłucz. Zmiksuj ją blenderem lub rozgnieć widelcem.

4

W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i fasolę. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku.

5

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj z masy kotlety o wielkości mandarynki.

6

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut z termoobiegiem.

Notes

Wegetariańskie kotlety z kaszy i fasoli