Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę. Pyszne, pieczone warzywa zanurzone w ulubionym dipie będą świetną opcją do przegryzania podczas seansu filmowego. Takie frytki powinny przekonać nawet największego niejadka do warzyw. Są świetnym źródłem błonnika, witamin (A, C)  i minerałów takich jak wapń, sód i potas.

Z czym podawać fit frytki warzywne?

Do pieczonych warzyw pasują wszelkiego rodzaju sosy na zimno np. czosnkowy czy koperkowy. Świetnie sprawdzi się również hummus, guacamole lub dip jogurtowy.

Szybki przepis na sos czosnkowy: kubeczek jogurtu greckiego wymieszać z łyżeczką musztardy, ząbkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.

Jak przechowywać i odgrzewać frytki?

Ta przekąska najlepiej smakuje na świeżo po przygotowaniu. Robi się ją bardzo szybko, więc lepiej przygotować wcześniej warzywa, a upiec je tuż przed podaniem, niż odgrzewać np. w mikrofalówce.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania45 minCałkowity czas55 min

Składniki:

 500 g buraków gotowanych
 niewielki seler
 2 duże marchewki
 1 łyżeczki oleju rzepakowego
 ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Przygotowanie

1

Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.

2

Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.

3

Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.

4

Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

340 g


Ilość na porcję
Kalorie220
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 3.6g5%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0.35g2%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 48.75g18%
Błonnik 19.2g69%
Total Sugars 28g
Białka 8.25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

 

Fit frytki warzywne

Składniki:

 500 g buraków gotowanych
 niewielki seler
 2 duże marchewki
 1 łyżeczki oleju rzepakowego
 ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Przygotowanie

1

Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.

2

Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.

3

Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.

4

Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.

Notes

Fit frytki warzywne