Jajka w sosie groszkowym na zimno to pyszna i lekka przekąska na zimno, którą można podać na świątecznym czy imprezowym stole, na śniadanie czy na grillu z przyjaciółmi. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczną, kolorową i wiosenną kompozycję.

Jak zrobić jajka w sosie groszkowym na zimno?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie zmiksować jogurt z groszkiem i doprawić tak powstały sos. Potem wszystko trzeba ułożyć na półmisku, tworząc bardzo ładną i efektowną kompozycję, która będzie ozdobą niejednego stołu. Całość przygotowań zajmie nie więcej niż 15 minut.

 

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Jajka w sosie groszkowym na zimno to pyszna i lekka przekąska na zimno, którą można podać na świątecznym stole, na śniadanie czy na grillu.

Porcje2 porcji
Czas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 200 g groszku konserwowego
 150 g jogurtu naturalnego
 2 ząbki czosnku
 3 rzodkiewki
 4 liście sałaty
 mały pęczek szczypioru
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.

2

Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt i groszek włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

3

Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na niej sos groszkowy. Na sosie ułóż połówki jajek, na nich startą na drobnej tarce rzodkiewkę. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

320 g


Ilość na porcję
Kalorie288
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.5g17%
Kwasy tłuszczowe nasycone 4.2g22%
Węglowodany 24.5g9%
Błonnik 6.7g24%
Total Sugars 7.4g
Białka 22.8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Jajka w sosie groszkowym na zimno

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 200 g groszku konserwowego
 150 g jogurtu naturalnego
 2 ząbki czosnku
 3 rzodkiewki
 4 liście sałaty
 mały pęczek szczypioru
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.

2

Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt i groszek włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

3

Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na niej sos groszkowy. Na sosie ułóż połówki jajek, na nich startą na drobnej tarce rzodkiewkę. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Notes

Jajka w sosie groszkowym na zimno