Placki owsiane z bananem są bardzo szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele pracy. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Do placków nie dodaje się ani cukru ani mąki pszennej, ale i tak są bardzo smaczne i sycące. Tak przygotowane śniadanie będzie świetnym źródłem fosforu i magnezu, a także witamin B1 i B2.

Z czym podawać placki owsiane z bananem?

Można je jeść bez żadnych dodatków zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się również z jogurtem naturalnym, miodem, dżemem lub świeżymi owocami.

Jak przechowywać i odgrzewać placki owsiane z bananem?

Smakują dobrze również na ciepło, więc nie ma potrzeby ich odgrzewania. Jeśli natomiast koniecznie mamy ochotę na placki na ciepło, to najprościej odgrzej je w mikrofalówce. W lodówce można je przechowywać przez 2-3 dni. Nie polecam ich zamrażania, a wiele smaczniej smakują świeżo przygotowane.

 

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Placki owsiane z bananem i rodzynkami świetnie sprawdzą się na szybkie i pyszne śniadanie na słodko czy zdrowy deser.

Porcje3 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas20 min

Składniki:

 200 g płatów owsianych
 1 banan
 200 ml mleka owsianego
 1 jajko rozmiar M
 2 łyżki rodzynek
 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie

1

Płatki owsiane i rodzynki wymieszaj ze sobą i zalej mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby napęczniały.

2

Banana zmiksuj albo rozdrobnij widelcem na gładką masę. Banana dodaj do płatków owsianych razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.

3

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewaj oleju). Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszczając, aby uformowały się placuszki. Smaż je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

Wartości odżywcze

3 porcje

Wielkość porcji

205 g


Ilość na porcję
Kalorie377
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 7.6g10%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.5g8%
Cholesterol 66mg22%
Węglowodany 68.3g25%
Błonnik 7g25%
Total Sugars 11g
Białka 11g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Składniki:

 200 g płatów owsianych
 1 banan
 200 ml mleka owsianego
 1 jajko rozmiar M
 2 łyżki rodzynek
 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie

1

Płatki owsiane i rodzynki wymieszaj ze sobą i zalej mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby napęczniały.

2

Banana zmiksuj albo rozdrobnij widelcem na gładką masę. Banana dodaj do płatków owsianych razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.

3

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewaj oleju). Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszczając, aby uformowały się placuszki. Smaż je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

Notes

Placki owsiane z bananem