Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to nieco „ulepszona” wersja tradycyjnego ryżu z jabłkami, który często pamiętamy z dzieciństwa. Jest bardzo smaczny, lekko słodki i niebywale sycący. Taką zapiekankę robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Można ją podać na śniadanie albo jako deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Danie jest bogate w białko, fosfor i witaminę B12.
Z czym podawać ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem?
Potrawa nie wymaga żadnych dodatków, jest bardzo smaczna bez nich. Jeśli chcecie, można natomiast po upieczeniu polać zapiekankę jogurtem naturalnym, będzie wtedy bogatsza w łatwo przyswajalne białko, wapń, oraz witaminy z grupy B i bakterie kwasu mlekowego.
Jak przechowywać i odgrzewać ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem?
Zapiekanka przetrwa przechowywana w lodówce około 3-4 dni. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcecie ją odgrzać, najlepiej zrobić to w mikrofalówce.
Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to pyszne i proste danie, które można podać na śniadanie albo podwieczorek na słodko.
Składniki:
Przygotowanie
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia
Jajka ubij z ksylitolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj mąkę ziemniaczaną, a potem po łyżce twarogu. Na koniec wsyp ryż i krótko miksuj do równomiernego rozprowadzenia składników.
2 jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do masy ryżowo-jajecznej i wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wyrównaj wierzch.
Ostatnie jabłko obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w plastry. Plastry jabłka ułóż na wierzchu zapiekanki.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posyp cynamonem.
6 porcje
150 g
- Ilość na porcję
- Kalorie240
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 4.9g7%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.5g8%
- Cholesterol 165mg56%
- Węglowodany 37.6g14%
- Błonnik 1.8g7%
- Total Sugars 9.6g
- Białka 15.9g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia
Jajka ubij z ksylitolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj mąkę ziemniaczaną, a potem po łyżce twarogu. Na koniec wsyp ryż i krótko miksuj do równomiernego rozprowadzenia składników.
2 jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do masy ryżowo-jajecznej i wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wyrównaj wierzch.
Ostatnie jabłko obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w plastry. Plastry jabłka ułóż na wierzchu zapiekanki.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posyp cynamonem.
Najnowsze komentarze