Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i melonem oraz sernikiem typu włoskiego jest bardzo smaczna, chrupiąca, lekka i aromatyczna. Jeśli lubicie połączenie lekkiej słodyczy melona z wytrawnymi składnikami to na pewno taka sałatka was zachwyci. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla czy pieczonego mięsa, ale może również stanowić samodzielną potrawę np. z dodatkiem świeżej bagietki.

Taka sałatka jest bogatym źródłem witamin A, C i K, a także potasu.

Jak przygotować orzeźwiającą sałatkę z ogórkiem i melonem?

Prościej się nie da. Wystarczy tylko pokroić lub porwać palcami wszystkie składniki i wymieszać ze sobą.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i melonem jest bardzo smaczna, lekka i aromatyczna.

Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i melonem
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Składniki:

 4 ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy
 melona
 250 g sera typu włoskiego (capresi, capri, capreggio)
 główki sałaty masłowej
 cebulek perłowych marynowanych
Sos:
 2 łyżki oliwy
 1,50 łyżeczki miodu
 2 łyżeczki octu winnego
 zioła prowansalskie, czosnek suszony, sól, pieprz

Przygotowanie

1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w plastry. Melona obierz ze skóry, wydrąż nasiona i pokrój w plasterki.

2

Sałatę porwij na małe kawałki. Ser również porwij palcami na kawałki. Cebulki odsącz z zalewy.

3

Składniki na sos, czyli oliwę, miód ocet i przyprawy wymieszaj ze sobą.

4

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, wlej sos i wymieszaj ze sobą.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

262 g


Ilość na porcję
Kalorie263
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 19g25%
Węglowodany 15g6%
Błonnik 1.5g6%
Total Sugars 10g
Białka 8.2g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Zobacz inne przepisy na sałatki:

Sałatka z pieczonymi batatami i fetą

Sałatka z brokułem i makaronem

Składniki:

 4 ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy
 melona
 250 g sera typu włoskiego (capresi, capri, capreggio)
 główki sałaty masłowej
 cebulek perłowych marynowanych
Sos:
 2 łyżki oliwy
 1,50 łyżeczki miodu
 2 łyżeczki octu winnego
 zioła prowansalskie, czosnek suszony, sól, pieprz

Przygotowanie

1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w plastry. Melona obierz ze skóry, wydrąż nasiona i pokrój w plasterki.

2

Sałatę porwij na małe kawałki. Ser również porwij palcami na kawałki. Cebulki odsącz z zalewy.

3

Składniki na sos, czyli oliwę, miód ocet i przyprawy wymieszaj ze sobą.

4

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, wlej sos i wymieszaj ze sobą.

Notes

Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i melonem