Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 1 Średnia ocen: 5]

Pieczona młoda kapusta w bulionie to pyszne i proste danie. Idealne na wiosenny lub letni obiad, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa. Kapusta w tej formie jest delikatna i aromatyczna, a dzięki zapiekaniu w bulionie zyskuje głęboki smak. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe, a efekt zachwyci każdego.

 

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Pieczona młoda kapusta w bulionie to pyszne i proste danie. Idealne na wiosenny lub letni obiad, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.

Pieczona młoda kapusta
Porcje2 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 10 min

Składniki:

 średnia główka młodej kapusty (1,2 kg)
 średniej wielkości marchew
 200 ml bulionu warzywnego
 czosnek granulowany, sól, pieprz
 pęczek szczypioru

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlej wodę do połowy jego wysokości i zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę obdartą z wierzchnich odstających liści. Garnek nakryj pokrywką i kapustę gotuj przez około 8 minut. Jeśli woda nie zakrywa jej całkowicie, to w połowie gotowania odwróć ją na drugą stronę. Obgotowaną kapustę odsącz z wody i odstaw do wystudzenia.

2

Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.

3

Kapustę przekrój na ćwiartki. Obetnij twardy głąb. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół lub trzy części, tworząc plastry.

4

Kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między plastry poukładaj marchewkę. Całość zalej bulionem. Posyp czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą i pieprzem.

5

Naczynie włóż do piekarnika i piecz od przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika kapustę posyp posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

750 g


Ilość na porcję
Kalorie165
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 1.25g2%
Węglowodany 37g14%
Błonnik 14.5g52%
Total Sugars 3.1g
Białka 8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Pieczona młoda kapusta

Składniki:

 średnia główka młodej kapusty (1,2 kg)
 średniej wielkości marchew
 200 ml bulionu warzywnego
 czosnek granulowany, sól, pieprz
 pęczek szczypioru

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlej wodę do połowy jego wysokości i zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę obdartą z wierzchnich odstających liści. Garnek nakryj pokrywką i kapustę gotuj przez około 8 minut. Jeśli woda nie zakrywa jej całkowicie, to w połowie gotowania odwróć ją na drugą stronę. Obgotowaną kapustę odsącz z wody i odstaw do wystudzenia.

2

Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.

3

Kapustę przekrój na ćwiartki. Obetnij twardy głąb. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół lub trzy części, tworząc plastry.

4

Kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między plastry poukładaj marchewkę. Całość zalej bulionem. Posyp czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą i pieprzem.

5

Naczynie włóż do piekarnika i piecz od przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika kapustę posyp posiekanym szczypiorem.

Notes

Pieczona młoda kapusta