Pieczona młoda kapusta w bulionie to pyszne i proste danie. Idealne na wiosenny lub letni obiad, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa. Kapusta w tej formie jest delikatna i aromatyczna, a dzięki zapiekaniu w bulionie zyskuje głęboki smak. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe, a efekt zachwyci każdego.
Pieczona młoda kapusta w bulionie to pyszne i proste danie. Idealne na wiosenny lub letni obiad, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.
Składniki:
Przygotowanie
Do dużego garnka wlej wodę do połowy jego wysokości i zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę obdartą z wierzchnich odstających liści. Garnek nakryj pokrywką i kapustę gotuj przez około 8 minut. Jeśli woda nie zakrywa jej całkowicie, to w połowie gotowania odwróć ją na drugą stronę. Obgotowaną kapustę odsącz z wody i odstaw do wystudzenia.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
Kapustę przekrój na ćwiartki. Obetnij twardy głąb. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół lub trzy części, tworząc plastry.
Kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między plastry poukładaj marchewkę. Całość zalej bulionem. Posyp czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą i pieprzem.
Naczynie włóż do piekarnika i piecz od przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika kapustę posyp posiekanym szczypiorem.
Wielkość porcji 750 g
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 165
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 1.25g2%
- Węglowodany 37g13%
- Błonnik 14.5g58%
- Cukry 3.1g
- Białka 8g16%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Do dużego garnka wlej wodę do połowy jego wysokości i zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę obdartą z wierzchnich odstających liści. Garnek nakryj pokrywką i kapustę gotuj przez około 8 minut. Jeśli woda nie zakrywa jej całkowicie, to w połowie gotowania odwróć ją na drugą stronę. Obgotowaną kapustę odsącz z wody i odstaw do wystudzenia.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
Kapustę przekrój na ćwiartki. Obetnij twardy głąb. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół lub trzy części, tworząc plastry.
Kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między plastry poukładaj marchewkę. Całość zalej bulionem. Posyp czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą i pieprzem.
Naczynie włóż do piekarnika i piecz od przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika kapustę posyp posiekanym szczypiorem.
Najnowsze komentarze