Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Dietetyczna lasagne z cukinią to doskonała alternatywa dla tradycyjnej lasagne, która pozwoli Ci cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pożywna.

Lasagne z cukinią i własnoręcznie zrobionym makaronem z mąki pełnoziarnistej to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Można również przygotować większą porcję, aby mieć zdrowy posiłek na kilka dni.

Dlaczego warto spróbować lasagne z cukinią?

  • Mniej kalorii: Cukinia i mięso mielone z indyka znacznie obniżają kaloryczność dania.

  • Więcej warzyw: Dodatek warzyw sprawia, że lasagne staje się bogata w witaminy i minerały.

  • Szybkie i łatwe przygotowanie: Przygotowanie lasagne z cukinią nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę imponujący

 

KategoriaTrudnośćZaawansowany
Dietetyczna lasagne z cukinią
Porcje6 porcji
Czas przygotowania30 minCzas gotowania1 hr 30 minCałkowity czas2 hrs

Składniki:

Makaron
 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 45 ml wody
 1 jajko rozmiar L
 2 łyżeczki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki soli
Farsz
 2 małe cukinie
 800 g mięsa mielonego z indyka
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 1 papryka czerwona
 1 papryczka pepperoni lub inna ostra
 1,50 szklanki passaty pomidorowej
 1,50 łyżeczki erytrytolu
 2 łyżki oleju
 100 g sera żółtego proteinowego
 sól, pieprz czarny, oregano, bazylia, pieprz ziołowy
Beszamel
 1,50 łyżki oleju
 1,50 łyżki mąki pełnoziarnistej
 1 szklanka mleka 1,5%
 po szczypcie soli, pieprz i gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Makaron
1

W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut.

2

Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki prostokąt wielkości formy do zapiekania, w której będzie przygotowana lasagne.

Farsz
3

Cukinię umyj, odetnij jej końcówki. Pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plastry. Oprósz delikatnie solą.

4

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki również pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj mięso mielone. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu i łopatką rozdrabniając mięso na drobne kawałki, aż mięso mielone nabierze brązowego koloru.

6

Na patelnię dodaj pokrojone papryki, wlej passatę pomidorową, dodaj erytrytol, zioła i przyprawy.

7

Całość wymieszaj i duś przez około 7-8 minut, aż sos nieco zgęstnieje

Beszamel
8

W rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Następnie wlej mleko i dodaj przyprawy.

9

Sos cały czas energicznie mieszaj, do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z palnika.

Pieczenie lasagne
10

Płat makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na makaron połóż plastry cukinii, 1/2 sosu mięsnego, plastry sera żółtego, znowu plastry cukinii i ponownie ułóż płat makaronu. Następnie znowu ułóż cukinię, mięso, ser żółty, cukinię i makaron. Makaron polej sosem beszamelowym i ułóż plastry sera.

11

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu lasagne wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.

Wartości odżywcze

Porcje 6


Ilość na porcję
Kalorie 443
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 15g24%
Węglowodany 28g10%
Błonnik 2g8%
Cukry 8.8g
Białka 47g94%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 

Dietetyczna lasagne z cukinią

Składniki:

Makaron
 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 45 ml wody
 1 jajko rozmiar L
 2 łyżeczki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki soli
Farsz
 2 małe cukinie
 800 g mięsa mielonego z indyka
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 1 papryka czerwona
 1 papryczka pepperoni lub inna ostra
 1,50 szklanki passaty pomidorowej
 1,50 łyżeczki erytrytolu
 2 łyżki oleju
 100 g sera żółtego proteinowego
 sól, pieprz czarny, oregano, bazylia, pieprz ziołowy
Beszamel
 1,50 łyżki oleju
 1,50 łyżki mąki pełnoziarnistej
 1 szklanka mleka 1,5%
 po szczypcie soli, pieprz i gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Makaron
1

W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut.

2

Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki prostokąt wielkości formy do zapiekania, w której będzie przygotowana lasagne.

Farsz
3

Cukinię umyj, odetnij jej końcówki. Pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plastry. Oprósz delikatnie solą.

4

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki również pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj mięso mielone. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu i łopatką rozdrabniając mięso na drobne kawałki, aż mięso mielone nabierze brązowego koloru.

6

Na patelnię dodaj pokrojone papryki, wlej passatę pomidorową, dodaj erytrytol, zioła i przyprawy.

7

Całość wymieszaj i duś przez około 7-8 minut, aż sos nieco zgęstnieje

Beszamel
8

W rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Następnie wlej mleko i dodaj przyprawy.

9

Sos cały czas energicznie mieszaj, do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z palnika.

Pieczenie lasagne
10

Płat makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na makaron połóż plastry cukinii, 1/2 sosu mięsnego, plastry sera żółtego, znowu plastry cukinii i ponownie ułóż płat makaronu. Następnie znowu ułóż cukinię, mięso, ser żółty, cukinię i makaron. Makaron polej sosem beszamelowym i ułóż plastry sera.

11

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu lasagne wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.

Notes

Dietetyczna lasagne z cukinią