Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Zapiekanka ryżowa z owocami to pyszne danie na słodko, które można podać jako pożywne śniadanie, podwieczorek lub deser. Idealnie nadaje się także na spotkania rodzinne czy przyjęcia – można ją podać na ciepło, z jogurtem, śmietaną lub sosem waniliowym. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smakowity posiłek, który łączy w sobie delikatny smak ryżu z naturalną słodyczą owoców.

Kategoria, TrudnośćŚredni
Zapiekanka ryżowa z owocami
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania30 minCałkowity czas45 min

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 150 g ryżu brązowego
 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
 3 łyżki erytrytolu
 4 łyżki płatków owsianych
 2 łyżki orzechów włoskich
 2 gruszki
 4 figi

Przygotowanie

1

Ryż ugotuj wg instrukcji producenta na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

2

Jajka ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Wsyp erytrytol i budyń w proszku i ubijaj jeszcze minutę.

3

Zmniejsz obroty miksera i do jajek wsyp ryż i płatki owsiane. Miksuj do chwilę, aż składniki się wymieszają.

4

Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj lub potłucz tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj łyżką.

5

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki figi. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 minut.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie391
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 11.9g16%
Węglowodany 61g23%
Błonnik 7.75g28%
Total Sugars 19g
Białka 13.5g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Zapiekanka ryżowa z owocami

Składniki:

 4 jajka rozmiar L
 150 g ryżu brązowego
 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
 3 łyżki erytrytolu
 4 łyżki płatków owsianych
 2 łyżki orzechów włoskich
 2 gruszki
 4 figi

Przygotowanie

1

Ryż ugotuj wg instrukcji producenta na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

2

Jajka ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Wsyp erytrytol i budyń w proszku i ubijaj jeszcze minutę.

3

Zmniejsz obroty miksera i do jajek wsyp ryż i płatki owsiane. Miksuj do chwilę, aż składniki się wymieszają.

4

Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj lub potłucz tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj łyżką.

5

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki figi. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 minut.

Notes

Zapiekanka ryżowa z owocami