Dorsz w kokosowym sosie to pyszne danie, które można podać na obiad. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Ryba wychodzi bardzo delikatna, a cała potrawa jest kremowa, z kokosową nutą, która jednak nie jest dominująca. Takie danie dostarczy ci do organizmu witaminę K i C oraz kwasy omega 3 i 6.
Z czym podać dorsza w kokosowym sosie?
Do tak przygotowanej ryby będzie pasował zarówno ryż, jak i kasza jaglana czy frytki warzywne. Ja ostatnio podałam ją z makaronem mnie wymieszanym z włoszczyzną.
Dorsz w kokosowym sosie to pyszne danie, które można podać na obiad. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy.
Składniki:
Przygotowanie
Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby. Obsmaż je z obu stron po 2 minuty. Rybę odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na patelnię, gdzie smażyła się ryba wrzuć pora pokrojonego w paski. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
Następnie na patelnię dodaj groszek i wlej mleczko kokosowe. Całość duś przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj przyprawy i włóż z powrotem rybę. Całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Wielkość porcji 384
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 328
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 15.9g25%
- Węglowodany 11.3g4%
- Błonnik 3.5g15%
- Cukry 2.5g
- Białka 36g72%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby. Obsmaż je z obu stron po 2 minuty. Rybę odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na patelnię, gdzie smażyła się ryba wrzuć pora pokrojonego w paski. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
Następnie na patelnię dodaj groszek i wlej mleczko kokosowe. Całość duś przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj przyprawy i włóż z powrotem rybę. Całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Najnowsze komentarze