Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę. Pyszne, pieczone warzywa zanurzone w ulubionym dipie będą świetną opcją do przegryzania podczas seansu filmowego. Takie frytki powinny przekonać nawet największego niejadka do warzyw. Są świetnym źródłem błonnika, witamin (A, C) i minerałów takich jak wapń, sód i potas.
Z czym podawać fit frytki warzywne?
Do pieczonych warzyw pasują wszelkiego rodzaju sosy na zimno np. czosnkowy czy koperkowy. Świetnie sprawdzi się również hummus, guacamole lub dip jogurtowy.
Szybki przepis na sos czosnkowy: kubeczek jogurtu greckiego wymieszać z łyżeczką musztardy, ząbkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
Jak przechowywać i odgrzewać frytki?
Ta przekąska najlepiej smakuje na świeżo po przygotowaniu. Robi się ją bardzo szybko, więc lepiej przygotować wcześniej warzywa, a upiec je tuż przed podaniem, niż odgrzewać np. w mikrofalówce.
Fit frytki warzywne to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.
Składniki:
Przygotowanie
Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.
Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.
Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.
Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.
2 porcje
340 g
- Ilość na porcję
- Kalorie220
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 3.6g5%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0.35g2%
- Cholesterol 0mg
- Węglowodany 48.75g18%
- Błonnik 19.2g69%
- Total Sugars 28g
- Białka 8.25g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Buraki, marchew i selera obierz ze skórki.
Warzywa pokrój w słupki jak na frytki i przełóż do jednej miski.
Do warzyw dodaj zioła i olej. Wymieszaj dokładnie.
Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 45 minut.
Najnowsze komentarze