Omlet ze szparagami to pyszny i pożywny pomysł na szybkie śniadanie. Warto z niego skorzystać w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi. Takie śniadanie zapewni dużą porcję białka na dobry początek dnia. Jest też bogate w Wapń i witaminę A.
Jak przygotować omlet ze szparagami?
Wystarczy tylko przez chwilę podsmażyć szparagi na maśle, następnie dodać do nich masę jajeczną i smażyć pod przykryciem, aż się zetnie. Całość nie zajmie więcej niż 20 minut.
Omlet ze szparagami to pyszny i pożywny pomysł na szybkie śniadanie. Warto z niego skorzystać w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi.

Składniki:
Przygotowanie
Szparagi umyj i oderwij im twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż przez chwilę.
Jajka wbij do miski. Dodaj mleko i przyprawy. Całość krótko miksuj lub ubij trzepaczką.
Masę jajeczną wlej na patelnię ze szparagami. Patelnię nakryj pokrywką i całość smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Pod koniec smażenia omlet posyp startym serem żółtym.
Wielkość porcji 345 g
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 363
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 24.6g38%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 11g56%
- Węglowodany 6.1g3%
- Błonnik 1.8g8%
- Cukry 0g
- Białka 28.5g57%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.
Składniki:
Przygotowanie
Szparagi umyj i oderwij im twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż przez chwilę.
Jajka wbij do miski. Dodaj mleko i przyprawy. Całość krótko miksuj lub ubij trzepaczką.
Masę jajeczną wlej na patelnię ze szparagami. Patelnię nakryj pokrywką i całość smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Pod koniec smażenia omlet posyp startym serem żółtym.
Najnowsze komentarze