Omlet ze szparagami to pyszny i pożywny pomysł na szybkie śniadanie. Warto z niego skorzystać w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi. Takie śniadanie zapewni dużą porcję białka na dobry początek dnia. Jest też bogate w Wapń i witaminę A.

Jak przygotować omlet ze szparagami?

Wystarczy tylko przez chwilę podsmażyć szparagi na maśle, następnie dodać do nich masę jajeczną i smażyć pod przykryciem, aż się zetnie. Całość nie zajmie więcej niż 20 minut.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Omlet ze szparagami to pyszny i pożywny pomysł na szybkie śniadanie. Warto z niego skorzystać w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi.

Omlet ze szparagami
Porcje2 porcji
Czas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas23 min

Składniki:

 5 jajek rozmiar L
 250 g zielonych szparagów
 50 g sera żółtego
 100 łyżki mleka 2%
 2 łyżeczki masła
 sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

1

Szparagi umyj i oderwij im twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż przez chwilę.

2

Jajka wbij do miski. Dodaj mleko i przyprawy. Całość krótko miksuj lub ubij trzepaczką.

3

Masę jajeczną wlej na patelnię ze szparagami. Patelnię nakryj pokrywką i całość smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

4

Pod koniec smażenia omlet posyp startym serem żółtym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 345 g

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 363
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 24.6g38%
Kwasy tłuszczowe nasycone 11g56%
Węglowodany 6.1g3%
Błonnik 1.8g8%
Cukry 0g
Białka 28.5g57%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

Omlet ze szparagami

Składniki:

 5 jajek rozmiar L
 250 g zielonych szparagów
 50 g sera żółtego
 100 łyżki mleka 2%
 2 łyżeczki masła
 sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

1

Szparagi umyj i oderwij im twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż przez chwilę.

2

Jajka wbij do miski. Dodaj mleko i przyprawy. Całość krótko miksuj lub ubij trzepaczką.

3

Masę jajeczną wlej na patelnię ze szparagami. Patelnię nakryj pokrywką i całość smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

4

Pod koniec smażenia omlet posyp startym serem żółtym.

Omlet ze szparagami
Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]