Placki ziemniaczane z piekarnika to pyszne danie, które w zależności od dodatków można podać na obiad, podwieczorek czy kolację na ciepło. W smaku są bardzo podobne do ich tradycyjnego odpowiednika, nie są jednak smażone na tłuszczu, co sprawia, że są lekkie i niskokaloryczne.

Z czym podawać placki ziemniaczane z piekarnika?

Placki ziemniaczane są bardzo uniwersalne i pasuje do nich wiele dodatków. Jeśli macie ochotę na treściwy obiad, można je podać z mięsnym gulaszem lub sosem pieczarkowym lub koperkowym. Sprawdzą się również na słodko, z kleksem jogurtu czy śmietany, posypane cukrem brązowym bądź innym słodziwem albo z niskosłodzonym dżemem. Można je oczywiście jeść również solo.

Czy na diecie redukcyjnej można jeść ziemniaki?

Od lat panuje mit, że ziemniaki są kaloryczne i tuczące, dlatego wiele osób rezygnuje z nich będąc na diecie. A to duży błąd. Ziemianki w 100 g zawierają tylko około 76 kcal. Dla porównania 100 g ugotowanej kaszy jaglanej to 119 kcal, a makaron pełnoziarnisty ma ich 149. Ponadto ziemniaki są źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Dostarczają dostarczają również witamin: A, C oraz z grupy B i są źródłem potasu.

KategoriaTrudnośćŚredni

Placki ziemniaczane z piekarnika to pyszne danie, które w zależności od dodatków można podać na obiad, podwieczorek czy kolację na ciepło.

Placki ziemniaczane z piekarnika
Porcje2 porcji
Czas przygotowania25 minCzas gotowania35 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 800 g ziemniaków
 cebula
 duża marchew
 2 jajka rozmiar M
 2 łyżeczki mąki owsianej (może też być pszenna)
 2 szczypty soli

Przygotowanie

1

Warzywa obierz, umyj dokładnie i osusz.

2

Ziemniaki i marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.

3

Wszystkie warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj łyżką w niewielkich odstępach porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk.

5

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz z termoobiegiem przez około 35 minut (aż nabiorą złotego koloru).

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

595 g


Ilość na porcję
Kalorie456
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 5.34g7%
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.8g9%
Węglowodany 87.5g32%
Błonnik 10.4g38%
Total Sugars 10.4g
Białka 6.8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

 800 g ziemniaków
 cebula
 duża marchew
 2 jajka rozmiar M
 2 łyżeczki mąki owsianej (może też być pszenna)
 2 szczypty soli

Przygotowanie

1

Warzywa obierz, umyj dokładnie i osusz.

2

Ziemniaki i marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.

3

Wszystkie warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj łyżką w niewielkich odstępach porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk.

5

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz z termoobiegiem przez około 35 minut (aż nabiorą złotego koloru).

Notes

Placki ziemniaczane z piekarnika