Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele pracy. Do ich przygotowania można wykorzystać owoce sezonowe, latem: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, a zimą jabłka lub gruszki.
Z czym podawać placuszki na jogurcie z twarogiem?
Można je jeść bez żadnych dodatków zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne są również polane miodem lub syropem klonowym, ale za to trzeba wtedy doliczyć sporo dodatkowych kalorii. Mniej kalorycznym, a również bardzo dobrym dodatkiem będzie jogurt naturalny zmiksowany z dodatkową porcją truskawek czy innych owoców.
Placuszki na jogurcie z owocami to pyszny i pożywny pomysł na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo szybkie do zrobienia.
Składniki:
Przygotowanie
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.
Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.
Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4 porcje
166 g
- Ilość na porcję
- Kalorie201
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 5g7%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.95g10%
- Cholesterol 57mg19%
- Węglowodany 26.5g10%
- Błonnik 3.3g12%
- Total Sugars 6.2g
- Białka 16.6g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.
Do przesianych przez sito mąk wsypuj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj również erytrytol oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj truskawki i znowu wymieszaj.
Na patelnię rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem, dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszcz, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającym dnem, placki usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Najnowsze komentarze