Szybki chłodnik z buraków konserwowych to pyszna potrawa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia w upalne letnie dni. Ta wersja z konserwowymi burakami ze słoika odznacza się wyrazistym smakiem, a także szybkością przygotowania. Lekka, zdrowa, apetycznie wyglądająca zupa pełna chrupiących warzyw jest daniem, które skusi każdego.

Jak przygotować chłodnik z buraków?

Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie więcej niż 15 minut. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie pokroić ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i schładzamy przez kwadrans w lodówce (chyba, że się wam bardzo spieszy, to można jeść od razu).

KategoriaTrudnośćPoczątkujący
Porcje3 porcji
Czas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Składniki:

 słoik buraków konserwowych w wiórkach (500 g)
 4 jajka
 4 ogórki gruntowe
 pęczek rzodkiewek
 2 ząbki czosnku
 800 ml kefiru
 pęczek szczypiorku
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.

2

Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Rzodkiewki i ogórki pokrój w kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3

Do miski przełóż buraki ze słoika wraz z całą zalewą, ogórki, rzodkiewki, szczypior i czosnek. Zalej wszystko kefirem, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

4

Chłodnik włóż do lodówki na około 15 minut do schłodzenia, następnie przełóż go na talerze i dodaj połówki jajka.

Wartości odżywcze

3 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie311
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.3g16%
Trans Fat 4.97g
Węglowodany 30.4g12%
Total Sugars 22g
Białka 21g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Szybki chłodnik z buraków konserwowych

Zobacz inne przepisy na lekki obiad:

Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym

Dietetyczne gołąbki z piekarnika

Fit frytki warzywne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Domowy gyros drobiowy

Składniki:

 słoik buraków konserwowych w wiórkach (500 g)
 4 jajka
 4 ogórki gruntowe
 pęczek rzodkiewek
 2 ząbki czosnku
 800 ml kefiru
 pęczek szczypiorku
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.

2

Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Rzodkiewki i ogórki pokrój w kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3

Do miski przełóż buraki ze słoika wraz z całą zalewą, ogórki, rzodkiewki, szczypior i czosnek. Zalej wszystko kefirem, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

4

Chłodnik włóż do lodówki na około 15 minut do schłodzenia, następnie przełóż go na talerze i dodaj połówki jajka.

Notes

Szybki chłodnik z buraków konserwowych