Tortilla z kurczakiem i warzywami to błyskawiczne do zrobienia danie, które można podać na obiad. Wymagają minimum nakładu pracy i powstają w około 30 minut. Jeśli nie macie ochoty na gotowanie, to z pewnością jest do dobry pomysł na zdrowy, pełnowartościowy i lekki posiłek.
Jeśli będziecie wiedzieć, że danego dnia nie macie totalnie na nic czasu, farsz do tortilli można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem jedynie je podgrzać.
Z czym podać tortillę z kurczakiem i warzywami?
Można ją zajadać bez żadnych dodatków. Sprawdzi się również szybki sos czosnkowy z kubka gęstego jogurtu greckiego, dwóch ząbków czosnku, łyżeczki musztardy, soli i pieprzu. Jeśli macie ochotę na jeszcze większą porcję warzyw to jako dodatek podajcie Fit frytki warzywne albo Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i melonem.
Tortilla z kurczakiem i warzywami to błyskawiczne do zrobienia danie, które można podać na obiad. Wymagają minimum nakładu pracy i powstają w około 30 minut.
Składniki:
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz je przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Następnie piersi wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż stracą różowy kolor.
Do kurczaka wrzuć mrożone warzywa. Patelnię nakryj i duś, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
Następnie zdejmij pokrywkę i smaż do całkowitej miękkości warzyw. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Na placki tortilli nakładaj po 1/4 lekko przestudzonego mięsa z warzywami. Złóż dwa przeciwległe boki tortilli, następnie zwiń placek (podobnie jak krokiety).
Tortille grilluj na patelni grillowej albo na grillu elektrycznym.
4 porcje
280 g
- Ilość na porcję
- Kalorie400
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 14g18%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 3.2g16%
- Węglowodany 37g14%
- Błonnik 9.2g33%
- Białka 27.5g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz je przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Następnie piersi wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż stracą różowy kolor.
Do kurczaka wrzuć mrożone warzywa. Patelnię nakryj i duś, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
Następnie zdejmij pokrywkę i smaż do całkowitej miękkości warzyw. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Na placki tortilli nakładaj po 1/4 lekko przestudzonego mięsa z warzywami. Złóż dwa przeciwległe boki tortilli, następnie zwiń placek (podobnie jak krokiety).
Tortille grilluj na patelni grillowej albo na grillu elektrycznym.
Najnowsze komentarze