Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Dorsz w kokosowym sosie to pyszne danie, które można podać na obiad. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Ryba wychodzi bardzo delikatna, a cała potrawa jest kremowa, z kokosową nutą, która jednak nie jest dominująca. Takie danie dostarczy ci do organizmu witaminę K i C oraz kwasy omega 3 i 6.

Z czym podać dorsza w kokosowym sosie?

Do tak przygotowanej ryby będzie pasował zarówno ryż, jak i kasza jaglana czy frytki warzywne. Ja ostatnio podałam ją z makaronem mnie wymieszanym z włoszczyzną.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący

Dorsz w kokosowym sosie to pyszne danie, które można podać na obiad. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy.

Dorsz w kokosowym sosie
Porcje3 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania25 minCałkowity czas35 min

Składniki:

 500 g polędwicy z dorsza
 ¾ szklanka groszku (może być mrożony)
 mały por
 400 ml mleczka kokosowego light (puszka)
 2 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki soku z cytryny
 pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie

1

Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.

2

Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby. Obsmaż je z obu stron po 2 minuty. Rybę odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3

Na patelnię, gdzie smażyła się ryba wrzuć pora pokrojonego w paski. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.

4

Następnie na patelnię dodaj groszek i wlej mleczko kokosowe. Całość duś przez około 10 minut.

5

Po tym czasie dodaj przyprawy i włóż z powrotem rybę. Całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 384

Porcje 3


Ilość na porcję
Kalorie 328
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 15.9g25%
Węglowodany 11.3g4%
Błonnik 3.5g15%
Cukry 2.5g
Białka 36g72%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

Dorsz w kokosowym sosie

Składniki:

 500 g polędwicy z dorsza
 ¾ szklanka groszku (może być mrożony)
 mały por
 400 ml mleczka kokosowego light (puszka)
 2 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki soku z cytryny
 pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie

1

Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.

2

Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby. Obsmaż je z obu stron po 2 minuty. Rybę odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3

Na patelnię, gdzie smażyła się ryba wrzuć pora pokrojonego w paski. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.

4

Następnie na patelnię dodaj groszek i wlej mleczko kokosowe. Całość duś przez około 10 minut.

5

Po tym czasie dodaj przyprawy i włóż z powrotem rybę. Całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Notes

Dorsz w kokosowym sosie