Szybki chłodnik z buraków konserwowych to pyszna potrawa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia w upalne letnie dni. Ta wersja z konserwowymi burakami ze słoika odznacza się wyrazistym smakiem, a także szybkością przygotowania. Lekka, zdrowa, apetycznie wyglądająca zupa pełna chrupiących warzyw jest daniem, które skusi każdego.
Jak przygotować chłodnik z buraków?
Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie więcej niż 15 minut. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie pokroić ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i schładzamy przez kwadrans w lodówce (chyba, że się wam bardzo spieszy, to można jeść od razu).
Składniki:
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Rzodkiewki i ogórki pokrój w kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do miski przełóż buraki ze słoika wraz z całą zalewą, ogórki, rzodkiewki, szczypior i czosnek. Zalej wszystko kefirem, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Chłodnik włóż do lodówki na około 15 minut do schłodzenia, następnie przełóż go na talerze i dodaj połówki jajka.
3 porcje
- Ilość na porcję
- Kalorie311
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 12.3g16%
- Trans Fat 4.97g
- Węglowodany 30.4g12%
- Total Sugars 22g
- Białka 21g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Zobacz inne przepisy na lekki obiad:
Kurczak z marchewką i groszkiem w sosie jogurtowym
Dietetyczne gołąbki z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Rzodkiewki i ogórki pokrój w kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do miski przełóż buraki ze słoika wraz z całą zalewą, ogórki, rzodkiewki, szczypior i czosnek. Zalej wszystko kefirem, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Chłodnik włóż do lodówki na około 15 minut do schłodzenia, następnie przełóż go na talerze i dodaj połówki jajka.
Najnowsze komentarze